Povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika u ponedjeljak je počelo razgovore sa šest pravnika koji su se prijavili na javni poziv za tu dužnost.

Na poziv koji je u ožujku raspisalo Državnoodvjetničko vijeće javili su se zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek, zamjenik splitskog županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, odvjetnici Veljko Miljević, Mladen Dragičević, Marija Cvitanušić te bivši odvjetnik Marko Bonifačić.

U Vladinom povjerenstvu koje će nakon razgovora utvrditi prijedlog kandidatura su premijer Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i ministri unutarnjih poslova i financija Davor Božinović i Zdravko Marić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar uprave Ivan Malenica te ministar državne imovine Mario Banožić.

Četverogodišnji mandat

Nakon razgovora povjerenstvo će utvrditi prijedlog kandidata, a stručne, administrativne i tehničke poslove za povjerenstvo će, prema nedavnoj Vladinoj odluci, obaviti Ministarstvo pravosuđa.

Na Vladin prijedlog glavnog državnog odvjetnika imenuje Hrvatski sabor na vrijeme od četiri godine, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku 19. veljače nakon što se otkrilo da je bio član masonske lože.

Do novog izbora Državno odvjetništvo vodi Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek.