Lice i naličje

Uvijek postoji zdraviji izbor – pa i među namirnicama koje se čine jednakima. Naučite kako prepoznati one najzdravije

10.1.2013.
16:08
VOYO logo

POVRĆE ili POVRTNI SOKisto Ovo niste očekivali, zar ne? Za razliku od voćnog soka, nerijetko krcatog šećerima, povrtni sok s niskim udjelom natrija ima relativno malo kalorija, a istodobno je vrlo hranjiv. Usto, dobar je izbor ako ne jedete dovoljno povrća. To je i zdrava zamjena za kupovne guste napitke s voćem: za razliku od njih, bogat je antioksidansima, a ne šećerom.

MESO ŽIVOTINJA IZ SLOBODNOG UZGOJAbolje nego MESO IZ INDUSTRIJSKOG UZGOJA Ne morate grliti stabla da biste bili svjesni razlike u kvaliteti mesa iz ta dva uzgoja, dovoljni su i podaci o hranjivoj vrijednosti. Primjerice, meso kokica koje se uzgajaju na slobodi pa imaju priliku kljucati travu i bube, a oboje su bogati vitaminima, ima 21 posto manje masnoća i 28 posto manje kalorija nego piletina iz konvencionalnog uzgoja. Meso goveda koja su pasla travu 11 je posto manje kalorično nego "obična" govedina te sadrži 36 posto manje masnoća te ima zdraviji omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SVJEŽE VOĆEbolje nego SUHO VOĆE Sušeno je voće hranjivo, ali i dvostruko kaloričnije od svježega. A kako je udio vode manji, trebate ga pojesti više nego svježeg da biste se osjećali sitima. Zapravo, nutricionističke vrijednosti svježeg voća ne može nadmašiti nijedan voćni proizvod, uključujući i sok. Primjerice, srednje velika naranča ima samo 62 kcal i 12 g šećera uz 3 g vlakana, koja donose osjećaj sitosti. Usporedbe radi, u 2,5 dl čistoga narančina juicea može se naći 110 kcal, 22 g šećera i 0 g vlakana.

SLANINAbolje nego PUREĆA SLANINA Puretina je relativno krto meso, no u purećoj je slanini mnogi više od toga mesa pa može sadržavati čak dvaput više aditiva nego obična slanina. Obje su vrste prepune natrija, dok je razlika u kalorijskoj vrijednosti neznatna – a prava stvar barem dobro miriše. Dok god ste umjereni i slaninu ne jedete prečesto, možete si je priuštiti; pritom nemojte smetnuti s uma da 1 ploška ima oko 25 kcal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MEKI SIRbolje nego TVRDI SIR Kako dozrijeva, sir gubi vlažnost te postaje tvrđi i "nabijeniji" masnoćom i kalorijama. Da biste ušparali kalorije a da se pritom ne morate odreći sira, jedite manje količine tvrđih vrsta sireva ili se preorijentirajte na one meke kao što je mozzarella.

KIKIRIKI-MASLACbolje nego MALOMASNI KIKIRIKI-MASLAC Iako se čini očitim da je malomasnim kikiriki-maslacem lako smanjiti kalorijski unos, stvari nisu tako jednostavne: proizvođač je najvjerojatnije uklonio svu masnoću iz kikirikija te dodao bjelančevine iz soje i kukuruzni sirup. Odnosno, zdrave je masnoće zamijenio udvostručenom količinom ugljikohidrata. Slaba kompenzacija za beznačajnu uštedu od 19 kcal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo