30 godina živjeli jedan za drugoga, a samo 3 proveli skupa

4.10.2012.
9:58
VOYO logo

"Razmišljate li ponekad o ljubavi? Razlikujete li ljubav od seksa i braka? Je li ljubav ugrožena vrsta zbog koje izumire svijet ili ljubav živi, diše, stvara? Tim pitanjima bavi se predstava Pričaj mi o Gorkome nastala prema moja dva autobiografska romana Fališ mi, kazala je Mani Gotovac, autorica i koredateljica predstave.

Premijera je planirana za 11. listopada na intimnoj sceni Zvonimira Rogoza u varaždinskom HNK. Glumci su Hana Hegedušić kao mlada Mani, Lela Margitić kao ostarjela Mani, dok je uloga Gorkog pripala Robertu Plemiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlična glumačka postava

Predstava će na scenu iznjedriti autoričinu ljubavnu priču s čovjekom njenog života. Priča je to o dvoje ljudi koji su trideset godina živjeli jedan za drugoga, a svega tri godine proveli zajedno. Više je to priča o čežnji nego o ostvarenoj ljubavi.

"Neću skrivati da priča podsjeća na čitav niz ljubavnih romana, ali neka, to sam i htjela. U Hrvatskoj se ljubav tretira kao trivijalna stvar. Ja sam se usudila pisati o ljubavi i na to sam ponosna", objašnjava Gotovac i nastavlja kako do predstave ne bi ni došlo da nema odlične glumačke postave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava satkana od nježnosti i žustre svađe

Adaptaciju romana radila je u suradnji s glumcima koji su sami stvarali scene. Gotovac kaže kako je i ideju za predstavu dobila prije dvije godine kada je vidjela scensku ljubav između Hane i Roberta.

"To što sam vidjela kod njih dvoje nisam vidjela godinama, ta energija jednostavno usiše gledatelja i tada sam znala da su oni moj ljubavni par, snebila sam se od njih dvoje. Upravo oni su oblikovali predstavu, a taj proces još uvijek traje", tvrdi Gotovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumica Hana Hegedušić kaže kako je zbog ovakvih predstava odabrala glumački posao.

Predstava je satkana od nježnosti i žustre svađe, sve je to dio ljubavi. Ljubav koja je opasna, ruši i gradi statuse, u ovom slučaju status vodećeg političara i intendantice i na to ima pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad više neću raditi ovakvo nešto, nadam se. Predstava me jako promijenila, preiskreni smo u radu i čovjeka to ogoli. Ovakvu posvećenost detaljima koju zahtijeva Mani još nisam doživjela, a to čini ovu predstavu velikom", kaže Hegedušić. Lela Margitić glumi ostarjelu Mani i kaže da je velik užitak raditi na predstavi, iako je zadnja ušla u projekt.

"Trebalo mi je vremena da shvatim o čemu se radi u predstavi. Osjećala sam se stvarno osamljeno pored Roberta i Hane. Oni imaju takav 'paučinasti' odnos na sceni da se čovjek osjeća kao uljez, ali onda su me odjednom uvukli u igru. Stalno smo uplašeni, preiskreni smo, mogu vam obećati da više nikad neću tako raditi", uz smiješak dodaje Margitić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo