Zbog EXPO-a bez domova ostalo 18 tisuća ljudi

14.5.2010.
13:44
VOYO logo

EXPO 2010. koji slovi za najveću i najvažniju svjetsku izložbu održava se ove godine pod sloganom Bolji grad, bolji život, no za svoje je potrebe bezobrazno i bez ikakvog srama natjerala 18 tisuća ljudi da se isele iz svojih domova.

arti-201004300654006 Paradoksalno je i licemjerno da je manifestacija pod takvim sloganom zapravo direktno prouzročila drastično gore životne uvjete za tolike obitelji, koje su iseljene iz svojih domova kako bi se EXPO održao onako kako su to organizatori zamislili. Na mjestu gdje su bili njihovi domovi uglavnom su izgrađene prilazne ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još od kraja veljače kineske vlasti onemogućavaju aktivistima za ljudska prava da organiziraju prosvjede i kontaktiraju novinare kako bi ih obavijestili o tome što se događa, a pritisci su se dodatno pojačali otkako je 1. svibnja EXPO otvoren.

arti-201004120509006 Jin Yuehua, aktivistkinja iz ženske grupe koja se bori za prava stanara, izjavila je Amnesty Internationalu da je u kućnom pritvoru, njenu kuću nadgledaju policajci kako bi ju spriječili da išta poduzme te da su prosvjednici protiv iseljavanja uznemiravani, fizički maltretirani pa čak i zatvarani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki koje je evidentirao Amnesty International su osuđeni na godinu i pol dana prisilnog rada u svrhu ”preodgoja” smo zbog toga što su prosvjedovali protiv iseljavanja. Ili, kako je to službeno zavedeno, zbog ometanja državnog posla.

Više o navedenoj temi, pročitajte na Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo