Zavirite u seksualni život slavnih slikara (FOTO)

Njihove slike govore više od reči

30.5.2013.
22:55
VOYO logo

Engleski Guardian bavio se time koliko se iz umetničkih dela može saznati o sekusalnom životu slavnih slikara. Iako, na prvi pogled, neko u njima može videti samo umetnost, činjenica je da postoji i pozadina ovih dela.

Portal Index prenosi Guardianov pregled najvećih umetničkih dela renesanse i tajnog života njihovih autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ticijan - "Urbinska Venera"

Vojvoda grada Ferrare, jednom je opisao Ticijana u pismu koje je ostalo sačuvano do danas "Njegovo zdravlje je dobro, ali često je iscrpljen jer slika žene u različitim pozama, a onda s njima vodi ljubav". Ovaj opis njegovog rada daje uvid u atmosferu u ateljeu, a svoje aktove je slikao po živim modelima, što samo potvrđuje njegovu strast za lepotom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Palma Vekio - "Žena plave kose"

Ovo je portret venecijanske kurtizane, jedne od prostitutki po kojima je Venecija bila poznata. Svoju poziciju naglašava držeći buket cveća, što je tada bila oznaka prostitutke. Antičke rimske prostitutke bile su pod zaštitom boginje Flore i izvodile su spektakularan nastup na njenu svetkovinu (Floralia).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Mikelanđelo - "Leda i labud"

Mikelanđelo je bio u svojim 50-im kad je objavio da je homoseksualac u strastvenim ljubavnim pesmama u kojima je Tomasu de Kavalieriu obznanio svoju ljubav. U srednjem veku je homoseksualnost bila ravna zločinu, pa je sam umetnik bio vrlo hrabar, iako je tvrdio da je u celibatu i da je njihova veza platonska. Doduše, Leda je naslikana s muškim licem što otkriva da nije bio do kraja iskren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Karavađo - "Dečak kojeg je ugrizao gušter"

Kao venecijanske kurtizane, i ovaj dečak kraj sebe ima cveće koje označava da je muška prostitutka, ali njegovo zadovoljstvo prekida ugriz guštera. S ovakvim slikama se Karavađo proslavio još kao siromašni slikar u Rimu, a na jednoj pozira kao Bahus, rimski pandan Dionisa. Je li Karavađo prodavao samo svoju umetnost ili nešto više?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Botičeli - "Venera i Mars"

Botičelijev ideal ženske lepote, tačnije njegova vizija Venere i dan danas služi kao uzor, ali na ovoj slici, Venera je zakopčana do grla, a Mars relativno obnažen. Inače, sam Botičeli je optužen za homoseksualne aktivnosti, ali nikada nije osuđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Gudo Reni - "Sveti Sebastijan"

Kad je japanski pisac Jukio Mišima prvi put ugledao ovu sliku, tvrdio je da je nakon toga doživeo svoj prvi orgazam. Osim njega, i Oskar Vajld je obožavao ovu sliku. Inače, Reni je poznat kao slikar baroknih religijskih slika, ali čini se da ova potvrđuje njegove skrivene, ali intenzivne seksualne želje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Da Vinči - "Sveti Ivan Krstitelj"

Sam Leonardo je bio dva puta optužen za seks s muškarcima, ali nikada nije osuđen. Za ovu sliku se pretpostavlja da predstavlja njegovog asistenta Salaia, a na skicama, sv. Ivan ima ogromnu erekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo