Zauvijek nas je napustila Izabela Šimunović

Mlada hrvatska slikarica Izabela Šimunović umrla je u četrdesetoj godini nakon duge i teške bolesti u Zagrebu. Za svoja likovna ostvarenja dobila je više nagrada i priznanja.

30.3.2010.
12:22
VOYO logo

arti-201003300341006 Slikarica Izabela Šimunović umrla je u ponedjeljak oko 18 sati u zagrebačkoj bolnici Srebrnjak nakon duge borbe s tumorom lijevog sinusa.

S teškom bolesti borila se od 2005. godine kada su joj liječnici dijagnosticirali rijetku zloćudnu bolest - muco epidermalni tumor lijevog sinusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabela je kći pokojnog slikara Zlatka Šimunovića i poznate novinarke Vjesnika Rade Vnuk, a djed joj je bio priznati crtač Živko Vnuk.

Njena prva velika ljubav u životu bio je kazališni redatelj Krešimir Dolenčić kojeg je kao 15-godišnjakinja upoznala u vlastitom stanu kada je došao na intervju kod njene majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je ljubav pukla, Izabela je godinama putovala svijetom, a na jednom od svojih putovanja upoznala je Zagrepčanina Renea Hörnleina za kojeg se 1999. udala i s njim započela novi život u Melbourneu.

Krajem 2005. godine napustila je supruga i vratila se u Zagreb gdje je započela bitku za život. Njena majka čak je i prodala i stan da plati troškove liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjevačica Severina Vučković posebno se zauzela za prijateljicu Izabelu, koju je odvela poznatom marokanskom iscjelitelju Mekkiju Torabiju u nadi kako će izliječiti slikaricu, a organizirala je i koncert "Prijatelji za Izabelu" u zagrebačkom kazalištu Kerempuh i tom prilikom posvetila joj pjesmu "Prijateljice"

Izabela je bila izrazito vedra i hrabra osoba, a svoju je bolest često komentirala duhovitim primjedbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabela Šimunović rođena je 1. lipnja 1970. godine u Zagrebu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, te upisala studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Grafiku je 1995. diplomirala u klasi profesora Frane Para.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je na brojnim studijskim putovanjima.

cate-201003300289004 Od 1991. izlagala je na stotinjak samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i svijetu: u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Grožnjanu, Krku, Ljubljani, Londonu, Grazu, Sofiji, Beču, Milanu, Perrugi, Firenzi, Dartingtonu (Velika Britanija), Palo Altu (Kalifornija), Hamilton-Victoriji, Canberri i drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica je mnogobrojnih scenografija u europskim nacionalnim kazalištima, festivalima i televizijskim kućama: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Kazalište Gavella, Teatar I.T.D., Slovenska nacionalna opera u Ljubljani, Bloomsbury Theatre London, Dartington International Summer Festival, Dubrovačke ljetne igre, Splitske ljetne igre, HTV, OTV i druge.

Koautorica je nekoliko bibliofilskih izdanja i suradnica poznatim književnicima, redateljima i glazbenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoja likovna ostvarenja dobila je više nagrada i priznanja. Sudionica je brojnih likovnih radionica, kolonija i simpozija.

Radovi Izabele Šimunović nalaze se u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Izabelini prijatelji i štovatelji i brojni likovni umjetnici oprostit će se od nje u srijedu, 31. ožujka u 20,00 sati u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabelini kolege likovni umjetnici, prijatelji i štovatelji organizirali su humanitarnu prodajnu izložbu koja će se otvoriti sutra navečer u 20 sati u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, na kojoj su se trebala prikupiti sredstva za njezino liječenje. Nažalost, njezina je smrt to prekinula, pa će izložba biti komemorativna.

Ispraćaj Izabele Šimunović po njezinoj izričitoj želji bit će u krugu rodbine i najbližih prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo