Zaigurno najljepša stvar koju je netko učinio za nju

Na otvorenju Tjedna suvremenog plesa pretpremijerno je prikazan film Pina redatelja Wima Wendersa, film koji će nacionalnu premijeru imati na filmskom festivalu u Motovunu.

26.5.2011.
11:06
VOYO logo

"Pina" je iznimno lijep, sentimentalan plesni dokumentarac u kojem se izmjenjuju sjećanja najbližih suradnika legendarne koreografkinje Pine Bausch i rekonstrukcije njenih najpoznatijih plesnih predstava. Pinini plesači svih dobi i rasa neke od njih izvode u maloj plesnoj dvorani, a druge u urbanim javnim prostorima ili spektakularnim prirodnim eksterijerima.

3D tehnologija u rukama majstora Wima Wendersa više je u službi naglašavanja atmosfere nego što se njome pokušava izravno fascinirati gledatelja, baš kao u slučaju "Pećine zaboravljenih snova" Wernera Herzoga s Berlinalea i "Smrti samuraja" Takashija Miikea prikazanog u Cannesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva tri filma predstavljena su ove godine i izuzetno su važan korak u evoluciji 3D tehnologije, koja sada, kada su je prigrlili veliki redatelji, napokon prestaje biti svrha sebi samoj te postaje još jedno sredstvo komunikacije umjetnika s publikom.

Tako je i Wendersova "Pina" prije svega prekrasno snimljen film, koji bez klasične narativne strukture komunicira strastvenu težnju izvrsnosti koju je Pina prenijela na svoje učenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o najljepšoj mogućoj posveti plesnoj legendi, u kojoj 3D tehnologija tek oplemenjuje doživljaj prostorne perspektive, važan za uživanje u virtuoznim plesnim pokretima protagonista. A oni će vas osvojiti čak i ako inače ne pratite plesnu scenu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo