ZAGREBDOX: / "Žena zmaj" - o anoreksiji i bulimiji bez senzacionalizma i predrasuda

25.2.2016.
18:32
ZagrebDox

U svom prvijencu Sansević je prikazala tri djevojke od kojih je jedna njezina sestra. "Kada sam saznala da se već godinama bori s time, nakon prvotnog šoka počela sam osjećati krivnju što to ranije nisam prepoznala i bila joj potpora, pa je film bio i dobar način da se suočim s vlastitim emocijama", rekla je redateljica u razgovoru za Hinu.

Kada je krenula u istraživanje za film, uvidjela je koliko su anoreksija i bulimija stigmatizirane u našem društvu. "Puno je predrasuda prema oboljelima, misli se da su si oni sami krivi za svoje stanje. Tema se ne poznaje dovoljno, pa je percepcija u javnosti i medijima potpuno pogrešna", istaknula je Sansević.

Objasnila je kako joj je bilo bitno ne prikazati anoreksiju i bulimiju u esktremima, onako kako to mediji najčešće rade. "Moramo shvatiti da je to nešto što se događa u našoj okolini i da može pogoditi bilo koga".

"Kada bi šira publika to prihvatila predrasude bi nestale, a oboljeli bi imali više šansi za oporavak i put do izlječenja", ustvrdila je.

Sansević smatra kako sustav nije dovoljno pripremljen za te poremećaje u prehrani, na bolničkim odjelima rješava se samo fizička strana bolesti, a zaboravlja se da je riječ o problemu emotivne prirode.

Želja joj je da se film prikazuje u edukativne svrhe, pri terapijskom liječenju ili u srednjim školama, s obzirom na to da su tinejdžerske godine, kada je pritisak najsnažniji, ujedno i nariskantnije za oboljevanje.

Teen dox

Film "Žena zmaj" prikazuje se među desetak filmova programa Teen dox, posvećenom temama koje muče tinejdžere.

Jedna od tema o kojoj se također rijetko govori obrađuje se u filmu "Bol" o samoozlijeđivanju, kojim pojedini mladi ljudi pokušavaju kontrolirati vlastite osjećaje.

"Dan jedne djevojke" kroz oči devetnaestogodišnjakinje koja nikada nije imala obitelj analizira pojmove sreće i usamljenosti, a "Ninnoc" propituje što znači biti normalan, drugačiji i popularan.

Potrebom za prihvaćanjem bavi se i film "Veliki zalogaj" o četvero mladih Amerikanaca koji nastoje postići i održati zdravu tjelesnu težinu, dok "Kosa" pokazuje da i stil frizure, u ovom slučaju dreadlocksi, može imati veliki utjecaj na život.

Kako se odmaknuti od uobičajenih stereotipa i stvoriti zdraviju generaciju mladića prikazuje film "Maska s kojom živiš", o dječacima koji žele ostati vjerni samima sebi, ali se i uklopiti u usku definiciju muškosti u Americi.

Neizbježna je i tema sveprisutnih mobitela – u filmu "Moj najdraži je**ni mobitelu" jedna tinejdžerka objašnjava zašto istovremeno voli i mrzi svoj smartphone.

Film "Filharmonija s deponija" prikazuje mlade ljude u Paragvaju koji sviraju na glazbalima izrađenima od otpada koje ih okružuje, dok "Učenje neznanja" analizira kako palestinski i izraelski, odnosno arapski i židovski obrazovni sustavi podučavaju povijest svojih naroda.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali