Zaboravljeni grad oživeo u 3D tehnologiji (VIDEO) (FOTO)

Potopljeni grad Iraklion savršeno očuvalo more

30.4.2013.
10:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Egipatski grad Iraklion bio je jedan od najvažnijih trgovačkih centara Mediterana, a u njemu je i mitska Kleopatra proglašena kraljicom. Grad je pre 1.200 godina potopljen i "stajao" je na dnu zaliva Abukir - na površinu je "izašao" danas uz pomoć 3D tehnologije.

Iraklion ili Heraklion nalazio se blizu Aleksandrije, a otkriven je 2001. godine. Posle više od decenije iskopavanja, istraživači su uspeli da naprave mapu koja opisuje život u ovoj antičkoj luci, prenosi B92.

Vekovima je Iraklion bio smatran legendom, poput Atlantide. Otkrio ga je podvodni arheolog dr. Frank Godio, dok je tragao za francuskim ratnim brodovima iz 18. veka. Ronioci su kasnije otkrili ostatke neverovatnog bogatstva. Pronašli su čak 64 broda, što je najveći broj antičkih brodova ikada pronađenih na jednom mestu - 700 sidara, zlatne novčiće, bronzane i kamene statue...

- Nalazište je savršeno očuvano. Stvaramo bogatu sliku o tome kako je izgledala trgovina u tadašnjem Egiptu. Ima tu i dosta stvaru koje dolaze iz Grčke i Fenikije - izjavio je Damian Robinson, direktor Centra za morsku arheologiju u Oksfordu.

Međunarodni istraživački tim pronašao je i ostatke legendarnog hrama Amun-Gereb, u kojem je Kleopatri predata vlast nad čitavim Egiptom. Hram je bio centralna tačka grada, a od njega se širila mreža venecijanskih kanala.

Istraživači još uvek pokušavaju da pronađu razloge zašto je grad potonuo, ali glavna teorija je da su se urušili sedimenti na kojima je grad izgrađen, što je, zajedno sa dizanjem nivoa mora, učinilo da čitava oblast potone.

- Mi smo tek na početki istraživanja. Mislim da će radovi da traju bar još 200 godina - rekao je britanskom Telegraph-u Dr Godio.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali