Za tri godine 'zaradio' 100 milijuna eura

U Francuskoj je otkriveno 271 djelo Pabla Picassa za koje nitko nije ni znao da postoje, iz razdoblja između 1900. i 1932. godine.

29.11.2010.
14:21
VOYO logo

Slike, blokovi i crteži, procijenjeni na 60-ak milijuna eura, bili su u posjedu električara i njegove žene, a djela su otkrivena kad su od slikarova sina Claudea Picassa željeli nabaviti potvrde o autentičnosti.

Među nepoznatim djelima se nalazi i devet kubističkih kolaža procijenjenih na 40-ak milijuna eura, jedan akvarel iz plavog razdoblja, gvaševi, litografije i portreti prve supruge Olge, piše francuski Liberation.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pierre Le Guennec (71), koji je od siječnja uputio nekoliko pisama Claudeu Picassu, nakon čega su se u rujnu sastali u Parizu, radio je kao električar za Pabla Picassa posljednje tri godine slikarova života. Picasso je umro 1973.

Guennec je precizirao da je postavio alarmne sustave u raznim kućama umjetnika, među kojima i u vili California u Cannesu, gdje je pohranjeno nekoliko kutija s crtežima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasljednici i stručnjaci odlučili su uložiti tužbu protiv nepoznatog počinitelja zbog moguće krađe. Djela je 5. listopada zaplijenio Središnji ured za borbu protiv trgovine kulturnim dobrima. Policijski izvor potvrdio je da su djela zaplijenjena.

List dodaje da je umirovljeni električar u pritvoru, a tvrdi da je nedužan te da su mu slikar i njegova supruga poklonili djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Claude Picasso isključio je ideju da je njegov otac mogao pokloniti toliko djela i želi da pravosuđe razjasni tu aferu.

Prethodni članci:

arti-201010120219006 arti-201005050096006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo