'Vrdoljak je ukrao i iskarikirao moje tekstove'

Saga o kontroverznom Vrdoljakovom serijalu o Titu se nastavlja.

9.6.2010.
13:50
VOYO logo

Umirovljeni novinar i publicist Miro Simčić, autor knjiga “Tito bez maske” i “Žene u Titovoj sjeni”, tvrdi da je Antun Vrdoljak u posljednjoj epizodi svog igrano-dokumentarnog serijala “ukrao” i plagirao dokumente iz njegovih knjiga, što smatra grubom povredom autorskih prava.

Smičić tvrdi kako je Vrdoljak za svoj skeč o Jovanki koristio dokumente iz kutije br. 36. Arhiva Republike Slovenije, a da se ne radi samo o pustim naklapanjima, Simičić je provjerio kod voditeljice navedenog arhiva, Darinke Drnovšek koja je priznala da nitko iz HRT-a, a ni sam Vrdoljak, nije potražio sporne dokumente u njenom odjelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201006070159006 ''Budući da sam ih u svojim knjigama do sada samo ja obradio, jasno je da je koristio moje publicirane materijale a krajnje je nekulturno što onda nije pošteno i naveo izvor'', rekao je Simčić za Slobodnu Dalmaciju.

Posebno ga je razljutilo što je njegove autorske tekstove Vrdoljak iskarikirao i time promijeno smisao njegovih tekstova. Simčić kaže kako bi, da ima novca, sigurno tužio Vrdoljaka, no o svemu će se još konzultirati sa svojim izdavačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003230112006 Simčić tvrdi i kako to nije sve. Vrdoljak je u svom serijalu napravio još “veću svinjariju” koristeći dokumenate iz knjige “Žene u Titovoj sjeni”, koje je on dobio iz privatnog arhiva obitelji jednoga poznatog slovenskog političara.

arti-201004210042006 ''Uz njihovu dozvolu objavio sam dio osobnih zabilježaka dotičnog političara, no uz uvjet obitelji da ne navodim ime niti izvor što sam i poštovao. Te zabilješke, dakle, posjedujemo samo obitelj i ja, a gospodin Vrdoljak objavio ih je, i to na način da je stavio u usta Stanetu Dolancu, premda za to nije imao nikakvih osnova, što je gruba zloupotreba mojih materijala'', izjavio je Simčić za Slobodnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljak je za navedene optužbe izjavio da su to sve gluposti i da nema pojma tko je taj Miro Simičić, te dodao kako danas više ništa iz Titova života nije skriveno niti tajna, jer postoje stotine knjiga i brojni kroničari lika i djela Josipa Broza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo