Vile i bića Medvednice, Snjeguljica, Alisa u zemlji čudesa, Frankenstein ... stižu u Varaždin

Vile i bića Medvednice, Frankenstein, Bijeli zec iz Alise u zemlji čudesa, Gibonni i Hladno pivo imaju zajedničkog autora – Zdenka Bašića.

10.4.2013.
10:12
VOYO logo

VAFI 4 (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin) svoj početak najavljuje izložbom.

Gotovo tjedan dana prije početka festivala, u petak, 19. travnja u 19 sati, u salonu palače Sermage otvorit će se izložba Ilustracije i animacije jednog od najtalentiranijih 'novih' umjetnika Hrvatske Zdenka Bašića, koji je ove godine na čelu VAFI žirija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vile i bića Medvednice

U Varaždin dolazi četrdesetak Bašićevih ilustracija iz više od 30 slikovnica na kojima je radio. Snjeguljica, Alisa u zemlji čudesa i Frankenstein samo su neki od likova koje je ponovno oživio u slikovnicama prevedenima na 12 jezika.

Autor je 2011. izdao i prvu autorsku knjigu Sjeverozapadni vjetar koja je njegov intimni doživljaj priča i legendi koje su mu u djetinjstvu pričale bake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njima se pojavljuju vile i bića sjeverozapada Medvednice i samoborskog kraja. Sjeverozapadni vjetar iste godine kad je izašao kritika je proglasila najboljom knjigom za djecu, a dobitnik je i nagrada Grigor Vitez te Kiklop.

Gibonni i Hladno pivo

Upravo Sjeverozapadni vjetar diplomirani ilustrator i animator trenutno pretvara u cjelovečernji igrani film s animiranim dijelovima. Neke od njegovih animacija vidjet ćemo na izložbi u petak. Bašić je zapravo autor poznat svima. Naime, upravo on u suradnji sa Manuelom Šumbercom stoji iza Porinom nagrađenih animiranih Gibonnijevih glazbenih spotova Žeđam i Toleranca kao i Svijeta glamura Hladnog piva (postprodukcije spota te ilustracija albuma).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubitelji filmova Tima Burtona u Bašićevim će djelima prepoznati i taj 'štih', što autor kao fan djela američkog redatelja ne krije.

Ulaz na izložbu je besplatan, a bit će otvorena do kraja VAFI festivala, do 28. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo