VIDEO: / Jedino mjesto na kojem su pogreške dopuštene

Organiziran u samo mjesec i pol, koliko je prošlo otkad su u Kulturi promjene SC-a shvatili da će namaknuti novac za sedmo izdanje, Velesajam kulture će od 20.

19.1.2011.
11:54
VOYO logo

Njegovo sedmo izdanje održava se od 20. do 23. siječnja u prostorima SC-a, a unatoč recesiji nudi zaista bogat program.

''Iz izvedbenog programa preporučujemo predstavu E.I.O. koja je dobila Prix Jardin d'Europe, europsku nagradu za mlade koreografe. Imamo i seriju projekata Studija za suvremeni ples koji uskoro slavi pola stoljeća rada'', najavljuje producentica Silvija Stipanov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privremeno ruho Francuskog paviljona

Izdvaja i mađarski Labor Arts, skupinu koja "oblači" građevine, ceste i druga javna mjesta. Oni tijekom Velesajma namjeravaju potpuno prekriti Francuski paviljon svojim svjetlosnim kreacijama. Zanimljiv je i projekt Nives Sertić, koja je mjesecima kopala po arhivi MM centra, a rezultate istraživanja namjerava izložiti uz rasprave o prošlosti i budućnosti tog prostora.

''To nam je posebno drago jer je MM centar, uz kino SC, mjesto kojem trenutačno treba najviše pozornosti. Dvorane &TD-a su sređene, počela je obnova paviljona, sada je vrijeme za MM i kino. U sklopu toga dovodimo i poznatu nizozemsku kustosicu Joannu van der Zanden, bivšu umjetničku ravnateljicu projekta Platform 21 zainteresiranu za razradu vizije novog MM centra kroz radionice s našim kustosima i umjetnicima'', objašnjava producentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon književnog - Skype salon

Iz Nizozemske dolazi i predstavnica Baltan Laboratories, koja će s okupljenima razgovarati o alternativnim oblicima organiziranja i financiranja projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiva je i ideja pjesnikinje Marije Andrijašević, koja organizira Skype salon, videokonferenciju s pjesnicima iz SAD-a i drugih udaljenih zemalja, koji bi trebao postati stalni program SC-a.

I ove godine ugostit će nekoliko "ludih znanstvenika", programe kojima je cilj izmjestiti znanost iz hladnih istraživačkih instituta i učiniti je dostupnom običnim znatiželjnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogreške su dopuštene

Ostatak velesajamskog programa kreće se od likovnosti preko mode do jazza, pružajući širok uvid u stanje na kulturnoj sceni.

U početku je, kaže, izvođačima bilo teško pojmiti da je Velesajam kulture platforma bez rigoroznih selekcijskih kriterija, mjesto na kojem imaju mogućnost pogreške, koju im nitko neće zamjeriti jer je ona nužna u procesu umjetničkog istraživanja. Baš kao što je smjena generacija nužna u traženju novih oblika izražavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ova je godina specifična jer nema konkretnu temu. I dalje smo usmjereni na urbano, a naglasak je na novim, mladim imenima, ne samo u programu nego i u organizacijskom dijelu festivala. Vrijeme je da Velesajam prepustimo njima. Čini mi se da iz toga mogu izaći samo dobre stvari'', smatra Silvija Stipanov.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo