Bitka za Bitku na Neretvi - Bosanci prijete tužbom

Sudska odluka po kojoj je Bitka na Neretvi hrvatski film, izazvala je negodovanje u susjednoj BiH. Zaprijetili su podizanjem tužbe protiv autora filma Veljka Bulajića.

10.3.2013.
15:41
VOYO logo

Adis Bakrač, direktor JP Filmskog centra Sarajevo kaže da je Bitka na Neretvi bosanskohercegovački film - snimljen u produkciji Bosna filma iz Sarajeva 1969. godine. Time je, dodaje Bakrač, Filmski centar Sarajevo i vlasnik filma kao i producentskih prava, kao pravni nasljednik produkcija Sutjeska filma i Bosna filma.

"JP Filmski centar Sarajevo podignut će tužbu protiv Bulajića zbog nezakonitog prisvajanja filma Bitka na Neretvi kao i nezakonite prodaje filmova Bitka na Neretvi i Kozara. Ta prva su nesporna i pripadaju BiH. Kada su u pitanju prava autora, ona su regulirana Zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodno nezaštićen

Filmski centar Sarajevo je u protekle dvije godine radio na restauraciji filma Bitka na Neretvi, tako da će gledatelji u našoj zemlji, a i šire, biti u prilici vidjeti film u potpuno novom izdanju u HD formatu koji odgovara standardima svjetske distribucije", kaže Bakrač u razgovoru za Dnevni avaz.

List je kontaktirao i Veljka Bulajića, koji i dalje tvrdi da je Bitka na Neretvi hrvatski film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Film se našao u međuprostoru potpuno međunarodno nezaštićen", kazao je Bulajić. Objasnio je da je on kao autor filma odlučio, uz konzultaciju s pravnim službama i s Komisijom UNESCO-a, da se ovo djelo tretira kao film hrvatske kinematografije.

Grubišić bez komentara

Dodao je i to da je izvršni producent i organizator produkcije Jadran film te da je logično da film bude praćen kao autorsko djelo ovog filmskog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinko Grubišić, predsjednik Uprave Jadran filma, kratko je kazao da se ne radi o nikakvom svojatanju filma od strane Jadran filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo