Veliko finale šestog izdanja Festivala židovskog filma

Iako je večeras zatvaranje šestog izdanja Festivala židovskog filma, posljednji dan donosi još niz zanimljivih projekcija i sadržaja.

26.5.2012.
18:54
VOYO logo

Posljednji festivalski dan počinje u 11 sati projekcijom dokumentarca Mlohave ruke izraelskog redatelja Ofera Inova koji prati kreativni proces stvaranja plesne predstave Gila. Skupina živopisnih, energičnih žena od 72 do 82 godine starosti hrabro prkosi teškoćama i zahtjevima umjetnosti plesa.

Istovremeno, te iskrene i osviještene žene otvoreno dijele svoja osobna iskustva i osjećaje vezane uz starenje. Redatelj Ofer Inov je gost festivala, pa će nakon projekcije filma održati razgovor sa zainteresiranom publikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 12.15 sati slijedi film Povratak kući autorskog dvojca Orne Ben Dora i Noe Maiman. Riječ je o dirljivom putovanju s troje tinejdžera koji su rođeni u Izraelu, a čiji su roditelji inozemni radnici koji su došli u Izrael u potrazi za boljim životom. Ova djeca nisu Židovi, ali su istinski Izraelci, a njihova pojedinačna putovanja u Kongo, Peru i na Filipine poprimaju kulturnu i emotivnu dimenziju.

Slijedi projekcija filma Nickyjeva obitelj slovačkog autora Mateja Minača – spomenuti dokumentarac inspiriran je nevjerojatnim likom i djelom Nicholasa Wintona, britanskog bankara koji je netom prije početka Drugog svjetskog rata spasio 669 židovske djece u Čehoslovačkoj. Ovaj film ujedno je i posljednji uradak iz Minačeve trilogije o spomenutom događaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je nagrađen brojnim priznanjima, uključujući nagradu publike u Karlovym Varyma, nagradu za najbolji dokumentarac na festivalu u Montrealu te nagradu na Jewish Film Festivalu u Velikoj Britaniji. Film je na rasporedu u 13.30 sati, a nakon projekcije bit će održan Q&A sa ovim cijenjenim slovačkim redateljem.

Plodan mir raste u ugandskom zrnu kave američkog redatelja Curta Fissela na rasporedu je u 16 sati, a prati uzbudljivu i neobičnu priču o zajednici kršćana, muslimana i židova u Ugandi okupljenih u zajedničkoj zadrugi Delicious peace – riječ je o 700 uzgajivača kave koji su nadišli vjerske tenzije i udružili se s ciljem kako bi se izvukli iz siromaštva. Njihov vođa, karizmatični muzičar JJ Keki, otac 25 djece, proputovao je SAD i pritom poticao američke crkve, sinagoge i džamije da se ujedine i podrže zadrugu kupujući i prodajući njihovu 'fair trade' kavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 17 sati bit će prikazan američki dokumentarac Spasitelji renomiranog redatelja, scenarista i producenta Michaela Kinga koji je ujedno i gost festivala. Spomenuti film prati putovanje Stephanie Nyombayire, mlade antigenocidne aktivistice iz Ruande, koja se udružuje sa istaknutim povjesničarom te zajedno obilaze 15 zemalja na tri kontinenta intervjuirajući preživjele i potomke diplomata koji su spasili desetke tisuća Židova od nezamislivih strahota nacističkih logora smrti. Film je nagrađen na nizu festivala, uključujući one u Palm Beachu, Monaku i New Yorku.

U 19 sati pak bit će premijerno prikazana dva kratkometražna igrana filma realizirana u sklopu Međunarodne filmske radionice (International Talent Workshop). U posljednjih desetak dana, deset mladih filmaša iz cijeloga svijeta pod koordinacijom voditelja Staše Čelana, snimili su dva kratkometražna filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 20 sati na rasporedu su dva filma: francuski kratkometražni igrani film Plava linija redatelja Alaina Saume te potom francuski dugometražni igrani film Slobodni ljudi redatelja Ismaëla Ferroukhija. Spomenuti film snimljen je prema malo poznatoj istinitoj priči o grupi Muslimanima koji su se borili za Pokret otpora i pomagali Židovima u bijegu u Parizu 1942., pod njemačkom okupacijom.

Film prati Younesa, mladoga nezaposlenog Alžirca, koji se od nezainteresiranog imigrantskog radnika razvije u pravoga borca za slobodu. U Slobodnim ljudima glume i dva poznata filmska lica: Tahar Rahim (Prorok) i Michael Lonsdale (O bogovima i ljudima). Film je prikazan i u službenoj selekciji filmskog festivala u Cannesu na kojem je redatelj Ismaël Ferroukhij 1993. dobio nagradu Kodak za najbolji kratki film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival službeno završava projekcijama u 22 sata: Music Man Murray američki je kratkometražni uradak redatelja Richarda Parksa, a Disanje austrijski dugometražni film redatelja Karla Markovicsa. Potonji film redateljski je debi ovog popularnog austrijskog glumca, poznatog po ulozi u filmu Krivotvoritelji, koji je osvojio Oscara za najbolji strani film 2008. godine.

Film Disanje bio je austrijski kandidat za nagradu Oscar, osvojio je nagradu Europa Cinemas Label za najbolje filmsko europsko otkriće na 64. Filmskom festivalu u Cannesu, kao i dvostruko Srce Sarajeva - za najbolji film, a mladi Thomas Schubert koji ovih dana boravi u Zagrebu na festivalu, proglašen je najboljim glumcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središtu radnje je usamljeni mladić koji je djetinjstvo proveo po raznim institucijama. Nesklon je komunikaciji, nema prijatelja, obitelj niti bliska poznanstva kojima se može okrenuti u vanjskom svijetu.

Nakon filmskog programa, uslijedit će završni glazbeni događaj; u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, u klubu VIP nastupit će austrijski dvojac Ogris Debris kojeg čine Daniel Kohlmeigner i Gregor Ladenhauf. Njihov live nastup hipnotično je iskustvo prepuno humora i sjajne klupske glazbe. Uz Ogris Debris, nastupit će CFSN DJs, DJ Feelipa te Phillipe. Cijena ulaznice iznosi 15 kuna, a nakon ponoći 25 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na sve filmske projekcije je slobodan, a svi posjetitelji za vrijeme trajanja festivala mogu posjetiti i tri izložbe: izložbu Moć i nemoć japanskog umjetnika Seijija Kimota u Galeriji Karas, a u kinu Europa izložbu fotografija Dva lica romske stvarnosti autorice Nevenke Lukin te izložbu Plakat projekt koja uključuje 16 plakata učenika osam osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo