Varaždin spreman za invaziju VAFI-jevca

Varaždin će od 9. do 11.

25.3.2010.
12:16
VOYO logo

Svi će oni biti gosti Prvog internacionalnog festivala animiranog filma Varaždin – VAFI-ja, koji organiziraju varaždinski animatori VANIMA – studio animiranog filma.

Od 227 pristiglih filmova iz 26 zemalja članice ASIFA-e Hrvatska Ana–Marija Vidaković i Mirela Bielin odabrale su 80 koji će se natjecati za nagradu u tri kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prvu nagradu – statuu VAFI, koju je izradila mlada akademska kiparica Azra Grabčanović, natjecat će se filmovi u kategoriji MINI (djeca do 10 godina starosti), MIDI (djeca od 11 – 14 godina) i MAXI (mladi od 15 – 18 godina). Projekcije filmova, u trajanju od gotovo 300 minuta, bit će prikazane u subotu, 10. travnja i jedna u nedjelju, 11. travnja u varaždinskom kinu Gaj.

arti-201001150041006 U kinu Gaj bit će i otvorenje festivala u petak, 9. travnja u 17.30 sati, a svečani program otvorenja svojim će nastupima uveličati bubnjari iz Društva Naša djeca i članovi žonglerske skupine Udruge "Krpe i konci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim službenog dijela, na prvom festivalu bit će i bogat popratni program. Tako će uz projekcije filmova u konkurenciji biti prikazani i filmovi iz arhive Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu - Animafesta, a program je sastavila Margit Buba Antauer, bivša direktorica Animafesta.

''Sretna sam da Varaždin, grad u kojem sam odrasla i u kojem sam zahvaljujući kino klubu Radost naučila voljeti film i danas uz pomoć animacije nastoji djeci iz čitavoga svijeta prenijeti poruku ljepote i radosti zajedništva kroz kreativan rad. I dalje ću rado pomagati da ovaj novi festival opstane i postane dokazom više da je Varaždin grad prijatelj djece", izjavila je Margit Buba Antauer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu bogatog programa moći ćete vidjtei i projekciju filmova Autora partnera Festivala – Borivoja Dovnikovića Borde, zajedno s prvim hrvatskim animiranim filmom „Veliki miting“ iz 1950. godine koji je označio kontinuiran rad na animiranom filmu u Hrvatskoj, a na kojem surađivao i sam Bordo. U palači Hezer bit će otvorena i njegova izložba radova te predstavljanje njegove knjige.

U popratnom programu organizatori su pripremili i predavanje o animiranom filmu Gunille Gräsbo, animatorice iz Švedske koja se već više od dvadeset godina bavi animiranim filmom s djecom i mladima. Ona će govoriti i o edukativnoj strani izrade animiranog filma za malu djecu i djecu s poteškoćama u razvoju. Ujedno će prezentirati i kako nastaje animirani film u tehnici plastelina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako nastaje animirani film u drugim tehnikama pokazat će nam Erling Ericsson, animator iz Švedske, koji je odradio mnoge radionice s djecom i mladima diljem svijeta, a njegov kratki dokumentarac o izradi animiranog filma „The Donkey“ (u konkurenciji VAFI-ja) s djecom iz Gaze, bit će prikazan i u sklopu službenog zatvaranja Festivala.

arti-201003110172006 Vrijedi spomenuti i retrospektivu filmova Kinokluba Radost koji je prošle godine proslavio 45. obljetnicu od osnutka. Radost je bio i jedan od prvih klubova u Hrvatskoj koji se bavio dječjim filmskim stvaralaštvom, a izradili su i prvi dječji varaždinski animirani film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Prvoj Gimnaziji Kinoklub Karlovac predstavit će svoj klub i 4 River Festival, kako bi se potaknuli varaždinski gimnazijalci da i sami osnuju jedan takav klub.

I na kraju, u nedjelju, 11. travnja, s početkom u 11.30 sati u palači Herzer će biti dodjela nagrada, a o dobitnicima će odlučiti stručni internacionalni žiri u sastavu Dušan Kastelic (Slovenija), Vanja Hraste (Hrvatska) i Verica Kordić (Češka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brojne sponzore, među kojima je zlatni sponzor Luminus studio iz Zagreba, a srebrni su Hypo – Alpe – Adria – Bank d.d., DUKAT mliječna industrija d.d. i Varaždinska županija te brončani Crtorad d.o.o., IGEA in2 grupa i Branka d.o.o., valja naglasiti da se prvi internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin održava pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

''Grad Varaždin s udrugom VANIMA pozitivno surađuje još od njenog osnutka, a u tom razdoblju zahvaljujemo današnjim voditeljima udruge, kako i prethodnim, te predsjednici dragici Vitez koji s puno entuzijazma i volonterski rad djeci s našeg područja omogućuju izražavanje u ovoj filmskoj vrsti. Kao i dosad, Grad Varaždin podržava VANIMU te će biti pokrovitelj festivala VAFI, kako financijski, tako i kroz gradske institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za varaždinsku je kulturu bitno da ne ostane samo na razini grada već da je prezentiramo na međunarodnom nivou, a ovaj je festival je pozitivan primjer jedne takve međunarodne suradnje. Pozivamo sve da u što većem broju dođu na festival kako bi time dali podršku prvom internacionalnom festivalu VAFI.'', rekao je u svom obraćanju varaždinski gradonačelnik, dr. Ivan Čehok.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo