Crteži u bijelom, izložba slikarice Vanje Popek

Izložba akademske slikarice Vanje Popek 'Crteži u bijelom' otvara se u ponedjeljak 21. svibnja u galeriji CEKAO (POU Zagreb), a možete ju razgledati do 11. lipnja.

18.5.2012.
11:27
VOYO logo

Već nekoliko zadnjih godina Vanja Popek u kontinuitetu stvara cikluse slika koji se na nekoliko razina sustavno opiru standardnoj klasifikaciji štafelajne dvodimenzionalne slike na platnu. Iako predložak svake slike i dalje ostaje platno, površina podloge biva sve više tretirana poput crteža na papiru, sa sve većim bijelim dijelovima slike. No, to nije tek izdvojen i slučajan proces tzv. slikarskog oslobađanja i zrenja, već umjetničino intimno istraživanje unutar kojih se gabarita može ostati u prostoru slike, dok istovremeno u sve većoj mjeri raste druga, crtačka sinusoida i senzibilitet, piše u predgovoru izložbe povjesničarka umjetnosti Iva Körbler.

Sam stil kroz koji se ostvaruje temperament Vanje Popek pogodovao je razvoju takvog metijerskog razmišljanja, i upravo je iskustvo postapstraktnog ekspresionizma, siromašnog i gestualnog slikarstva dovela ovu slikaricu do razine primarne, čiste površine na kojoj su još (za)ostali neki organički oblici, male biostrukture, poput fragmenata jednog svijeta na zalasku ili u nestajanju. Naravno, ne treba zapostaviti mogućnost kako su te organičke strukture autoričina duhovita gesta razigravanja slikarske površine, vraćanja humora i radosti u danas tako ozbiljnu suvremenu umjetnost, ali i stanovita spona s dimenzijom ludičkog, do razine infantilne regresije, kako bi se obranili vlastiti slikarski postulati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često će nas slike Vanje Popek asocirati na intimni dnevnik umjetnice koja umjesto pisma koristi prazan prostor platna ili na osjetljivu iglu seizmografa koji bilježi svaki i najmanji drhtaj tla. Samo, ovoga puta, taj je hipersenzibilni seizmograf sama umjetnica, a prostor detektiranja oscilacija naš svakodnevni okolni i osobni prostor egzistiranja, zaključuje predgovor izložbe Iva Körbler.

Izložbu možete pogledati u galeriji CEKAO, izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, u Ulici grada Vukovara 68, od 21. svibnja do 11. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanja Popek, akademski slikar-grafičar, rođena je 1976. godine u Zagrebu. Školu primijenjenih umjetnosti završila u Puli 1995. godine. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirala 2000. godine u klasi profesora Miroslava Šuteja. Pohađala je Guttenbergov institut za grafiku u Meinzu (Njemačka), sudjelovala u brojnim skupnim izložbama i umjetničkim kolonijama, a svoje je radove predstavljala na samostalnim izložbama u priznatim galerijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo