VAFI - / Put oko svijeta s 80 filmova

Od 9. do 11. travnja u gradu Varaždinu će se održati prvi VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin u organizaciji VANIME – studija animiranog filma.

11.3.2010.
12:38
VOYO logo

Na prvi VAFI prijavilo se 227 filmova iz 26 zemalja, a nakon selekcije koju su odradile članice ASIFA-e Hrvatska – Anamarija Vidaković i Mirela Bielin, njih 80 ušlo je u službenu konkurenciju festivala, što ukupno čini malo preko 300 minuta animiranih filmova koje su napravila djeca i mladi diljem svijeta.

Filmovi će natjecati za prvu nagradu – statuu VAFI i četiri ravnopravne druge nagrade unutar tri kategorije: MINI –djeca do 10 godina starosti, MIDI –djeca od 11 – 14 godina i MAXI –mladi od 15 – 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nagradama će odlučivati stručni internacionalni žiri u sastavu Dušan Kastelič (Slovenija), Vanja Hraste (Hrvatska) i Verica Kordić (Češka).

''Izuzetno smo zadovoljni odazivom i interesom koji su djeca, ali i odrasli pokazali za ovakvim jednim festivalom kojem je svrha promocija izričito dječjeg filmskog stvaralaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi znamo da su djeca nesputana, kreativna i maštovita, a animirani film je zasigurno medij u kojem mogu izreći i ostvariti ono što zamisle. Stoga ne sumnjamo da će VAFI imati blistavu budućnost i svoje mjesto na karti u svijetu dječjeg filmskog stvaralaštva'', rekla nam je Sandra Malenica, programska voditeljica festivala.

Službene projekcije održavat će se u kinu Gaj u Varaždinu, gdje će u sklopu popratnog programa biti upriličene i projekcije animiranih filmova za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također u sklopu popratnog programa vidjet ćemo projekciju filmova Autora partnera Festivala – Borivoja Dovnikovića Borde, zajedno s prvim hrvatskim animiranim filmom „Veliki miting“ iz 1950. godine koji je označio kontinuiran rad na animiranom filmu u Hrvatskoj, a na kojem surađivao i sam Bordo.

U palači Hezer bit će otvorena i njegova izložba radova te predstavljanje dviju njegovih knjiga. Dio popratnog programa bit će i predavanje o animiranom filmu Gunille Gräsbo, animatorice iz Švedske koja već više od dvadeset godina radi animirane filmove s djecom i mladima diljem svijeta, koja će i na licu mjesta i pokazati kako nastaje animirani film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201001150041006 A kako bi VANIMA odala počast tradiciji dječjeg filmskog stvaralaštva u Varaždinu, unutar popratnog programa prikazat će se i filmovi kino kluba Radost koji je prošle godine proslavio 45. obljetnicu od osnutka. Radost je bio i jedan od prvih klubova u Hrvatskoj koji se bavio dječjim filmskim stvaralaštvom, a izradili su i prvi dječji varaždinski animirani film.

Djeca i mladi, gosti festivala VAFI bit će smješteni u domovima djece i mladih iz I. osnovne škole Varaždin te Prve gimnazije Varaždin, koje su ovogodišnji partneri Festivala, a na Prvoj Gimnaziji kino klub Karlovac predstavit će svoj klub i 4 River Festival, kako bi se eventualno potaknuli varaždinski gimnazijalci da i sami osnuju školski klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je na početku bio problem naći sponzore za festival koji se održava prvi put, uporni organizatori nisu odustali.

''Iako organizacijski na festivalu VAFI radimo gotovo godinu dana, nije bilo lako naći sponzore, pogotovo za projekt koji se održava po prvi puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak uz mnoštvo partnera koji nam pomažu u organizacijskom djelu, naišli smo i na financijsku potporu nekolicine sponzora koji su osigurali sredstva za festival VAFI te nam time olakšali ostvarivanje naše vizije. Njima svima ovim putem zahvaljujemo, kao i svim medijskim pokroviteljima'', izjavio je Hrvoje Selec, poslovni voditelj festivala za net.hr.

VAFI su podržali Grad Varaždin, Varaždinska županija, Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatska, Pučko otvoreno učilište Varaždin, Zajednica tehničke kulture grada Varaždina i Varaždinske županije, Microsoft Innovation Center, Gradski muzej Varaždin, Koncertni ured Varaždin, AIESEC Varaždin zatim Luminus studio, Dukat, Hypo Alpe – Adria – Bank, Igea in2 grupa, Crtorad, Stega tisak, hotel Istra, Delpro, Copy centar Manuela, Zagreb film, dok će VAFI medijski popratiti Varaždinske vijesti, VTV, radio Varaždin, net.hr, aktualno.hr te klinfo.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve projekcije i popratni programi su besplatni te otvoreni za javnost – vidimo se na VAFI-ju!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo