Play ponuda

Umrla Ljiljana Petrović Buttler

shimmer fallback
27.4.2010.
10:58
Play ponuda

Tužna vijest potresla je i mnoge glazbene kritičare koji su od početka pratili rad majke gypsy zvuka u produkciji Dragog Šestića.

Za vrijeme bivše Jugoslavije Ljiljana je bila jedna od najpoznatijih romskih pjevačica. Iz 'kafanskog undergrounda' došla je na televiziju, snimala albume te imala goleme tiraže.

Kada je počeo rat Ljiljana je sa troje djece otišla je u Njemačku gdje je, prestavši pjevati, godinama živjela u anonimnosti, radeći i fizičke poslove, sve dok je Dragi Šestić, producent i menadžer Mostar Sevdah Reuniona, jednog od najuspješnijih bosanskih i eksjugoslavenskih etno-produkata, slučajno nije pronašao u Duseldorfu.

Nakon dugog i upornog odbijanja da se vrati muzici, Ljiljana je na kraju ipak popustila i u Šestićevoj produkciji za holandsku World connections etiketu te 2002. godine snimila album Mother of Gypsy Soul .

Tandem Ljiljane i Šestića potvrdio je svoju umjetničku vrijednost i zadnjim albumom Frozen Roses, koji je u prosincu 2009. godine dobio najveću ocjenu uglednog časopisa Songlinesa Top of the World.

Ljiljana je snimila i duet Kralj života mog s Ninom Badrić , pobjedničku pjesmu Hrvatskog radijskog festivala 2008. godine.

Play ponuda
Play ponuda