Umjetnik koji je veliki Pariz preslagao po 'malom' Dubrovniku

Akademski slikar Velimir Trnski, sa stalnom adresom stanovanja i djelovanja u nekoliko europskih gradova, trenutno se predstavlja u Dubrovniku s novom samostalnom izložbom.

8.6.2010.
13:16
VOYO logo

Upravo je ta izložba pod nazivom Dubrovnik u Parizu, Pariz u Dubrovniku bila povod za kratki razgovor s jednim od vodećih umjetnika današnjice, Velimirom Trnskim.

Doista impresivno djeluje znamenka, u Dubrovniku otvarate 107. samostalnu izložbu., "Imaginarni pogled". Kad se slika svaki dan iz unutrašnje potrebe onda to i nije veliki broj. Kako bi se reklo: Slikam dakle postojim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlagali ste po cijelom svijetu i znam da je puno lakše odgovoriti, gdje niste izlagali? Paaaaa....nisam, a htio bih u Izraelu, u Brazilu, Dublinu i možda u Kini.

Vratimo se novoj izložbi u Dubrovniku, u Palači Sponza, Dubrovnik u Parizu, Pariz u Dubrovniku. Kako je došlo do situacije da poznati motivi dvaju gradova dijele isto, jedno platno? Uvijek kažem da slikam svoj život...a kako ja živim u Parizu, Zagrebu, i evo četvrti put po mjesec dana u Dubrovniku..... i onda je to zaista živjeti. Napisao sam u katalogu da slikar putuje svojom imaginacijom i spaja nemoguće kroz sebe samog. Ako je Dali mogao objesiti satove po drveću, može i Trnski postaviti Notre Dame u Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je teže uklopiti Pariz u Dubrovnik ili Dubrovnik u Pariz? Ništa nije teško, ako znate što želite....a ja sam veeeeeliki Pariz poslagao po Dubrovniku.

Pariz je zastupljen trogodišnjim opusom, iz 2008., 2009., 2010. Ne, ne...prošle godine sam tek počeo sa slikom Stepenice bez razloga (pariške stepenice) i postavio ih na sred Straduna. Onda je došla slika Imaginarni pogled B na kojoj ja gledam preko Trga Trocadero na Eifelov toranj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlažete ulja na platnu i giclee. Da ...to je već uobičajeno da se izlažu ulja i grafike od njih, tj. Gilcee-i, koji su dostupniji kupcu.

U dijelovima pariških ciklusa izdvajaju se zanimljivi ženski likovi, poneki djeluju intrigantno. Pariz je pun lijepih žena i na ulici i u restoranima, kazalištima, a da ne kažem u trgovinama, pa zašto ne onda i na mojim platnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaše brojne slike rađaju se u ciklusima, koji su tematski vrlo raznovrsni. Teme slikara obuzimaju kao i život. Danas je srijeda i sunce, a sutra već drugi kišoviti dan. Tako je i s ciklusima odnosno interesima. Šetate buvljakom, putujete vlakom, čitate Marqueza, vozite se brodom po Seini ili osluškujete stare poruke zapamćene u dubrovačkim zidovima....sve može postati tema.

Što je aktualno u Vašom atelijeru danas? Upravo spremam izložbu Imaginarni pogled za Dubrovnik. To je vrlo ozbiljan i zahtjevan projekt, koji traži pored slika (hrvatski rečeno) i dobru logistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planovi, izložbe, monografije...... Planovi su uvijek optimistični uz poneki “tsunami”, a poslije ove izložbe slijedi krajem rujna jedna u Švicarskoj, pa u Parizu. International Graphics iz Njemačke je tiskao katalog u 12.000 primjeraka sa par mojih slika, a u Parizu ujesen izlazi knjiga Slikari Pariza u kojom sam prisutan.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo