Umjesto u zatvor, Matvejević ide na Pantovčak

Iako je 28. srpnja hrvatski književnik Predrag Matvejević zbog klevete trebao završiti u zatvoru, rešetke je ipak zamijenio Pantovčakom.

28.7.2010.
11:51
VOYO logo

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović imenovao je Predraga Matvejevića osobnim izaslanikom u međunarodnoj organizaciji za frankofoniju, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

arti-201007280083006 Međunarodna organizacija za frankofoniju predstavlja skup država, zemalja i regija koji koriste francuski kao nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik, a Hrvatska joj je pridružena članica od 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova u utorak se osvrnuo na slučaj hrvatskog književnika i rekao da Francuska pomno prati taj slučaj te kako je očito da pisac neće ići u zatvor.

arti-201007270026006 "Riječ je o intelektualcu, hrvatskom piscu s kojim smo godinama u uskoj vezi. Bio je profesor na College de France... Godine 2005. bio je osuđen, ali nikad nije bio u zatvoru. Očito je da u sadašnjim okolnostima i neće ići u zatvor", kazao je glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) reagirala je "povodom daljnje medijske pa i općedruštvene eksploatacije tzv. 'slučaja Matvejević'", koja po njima poprima "zabrinjavajuće dimenzije ne samo unutar granica Republike Hrvatske, a i kojom se sudstvo u Republici Hrvatskoj i dalje prikazuje kao rigidno, nedemokratsko i ideološki obojeno". U priopćenju za javnost koje potpisuje šef udruge Đuro Sessa, obraćaju se nekoliko različitih adresa i podsjećaju kako Matvejević nije osuđen na nikakvu bezuvjetnu kaznu zatvora, da ga nitko ne upućuje na izdržavanje kazne zatvora i da nitko u Republici Hrvatskoj zbog izgovorene riječi i zauzetog mišljenja nije lišen slobode na temelju odluke suda.

Postavljaju sljedeća pitanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ministru vanjskih poslova gospodinu Gordanu Jandrokoviću - je li Ministarstvo kojem je na čelu poduzelo bilo što da stranu javnost obavijesti o pravom stanju svari u ovom "slučaju", ako ni zbog čega drugog, onda zbog slike o Republici Hrvatskoj koja se stvara u stranoj javnosti. Hoće li poduzeti bilo što povodom izjave Veleposlanstva Republike Italije kojom se prof. Matvejeviću nudi azil u zgradi Veleposlanstva i je li to miješanje u unutarnja pitanja zemlje domaćina?

2. Predsjedniku Republike Hrvatske prof.dr. Ivi Josipoviću - je li provjerio točnost informacije da je iz njegovog ureda izjavljeno da je pravomoćna presuda prof. Predragu Matvejeviću "svinjska"? Izjave činovnika Ureda predsjednika ne mogu se odvajati od uloge i položaja Predsjednika Republike pa će neograđivanje od ovakve izjave štetiti prije svega teško stečenom ugledu samog Predsjednika u stručnoj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Prof. Predragu Matvejeviću - osobito sada, kada je imenovan posebnim izaslanikom Predsjednika Republike, hoće li svojom izjavom prekinuti ovu histeričnu fabriciranu trakavicu koja služi samo hranjenju egzaltiranih ega onih koji bez želje da se upoznaju sa pravim stanjem stvari (činjenica) te pravnim aspektom ovog "slučaja" neprestano govore pogrešno i tendenciozno tražeći kao starlete pet minuta slave makar u sjeni osobe kojoj ni po čemu nisu dorasli.

Prethodni članci:

arti-201007280083006 arti-201007270026006 arti-201007240249006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo