DO KRAJA MJESECA / U Vrsaru otvorena izložba zagrebačkog fotografa Damira Hoyke: Održiv projekt za privlačenje posjetitelja

Image
Foto: Manuel Paljuh

Poznati zagrebački fotograf je jučer u Vrsaru otvorio izložbu fotografija

1.7.2023.
15:33
Manuel Paljuh
VOYO logo

U Vrsaru je jučer na rivi otvorena izložba zagrebačkog fotografa Damira Hoyke pod nazivom 'Skriveni fotograd' koja će idućih mjesec dana krasiti to istarsko mjesto, ali i pozivati turiste te domaćine da se na aktivan način – kroz nagradni natječaj - uključe u projekt realiziran uz podršku Turističke zajednice Vrsara i Turističke zajednice Istarske županije.

Image
Foto: Saša Halambek
Image
Foto: Saša Halambek

Riječ je o jedinstvenom turističkom konceptu kojim se nastoji obogatiti ponuda Vrsara i Istre na način da se posjetitelje izložbe potakne na fotografsko istraživanje. Naime, posjetitelji su pozvani da, inspirirani Hoykinim radovima, snime svoje kreativne fotografije prepoznatljivih lokacija Vrsara i pošalju ih na fotonatječaj. Damir Hoyka će među prijavljenima odabrati one koje su ga se najviše dojmile, a autore očekuju vrijedne nagrade TZ Vrsara.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Saša Halambek
Image
Foto: Saša Halambek

„Često razmišljam kako stvari učiniti ponovno zanimljivim i neobičnim. Jedan od načina je da okolinu promatram drugim, fotokreativnim očima. Nedavno mi je sinula ideja da bi ta moja igra mogla biti zabavna i publici, pa sam osmislio projekt 'Skriveni fotograd' kako bih fotografijom spojio ljepote Hrvatske, umjetnost, kreativnost i turizam. Iznimno mi je drago što su ga TZ Vrsara i TZ Istarske županije prepoznale kao atrakciju za svoje goste i stanovnike“, rekao je Damir Hoyka uvjeren da će se mnogi fotoentuzijasti uključiti u potragu za „fotografskim blagom“. „Iz iskustva znam da atraktivno umjetničko djelo može imati veliku pokretačku snagu koja mu daje i edukacijsku komponentu. Primjerice, kada čuješ neku dobru pjesmu poželiš naučiti svirati. Vjerujem da zbog takvih poticaja danas postoje mnogi dobri glazbenici. Volio bih da posjetitelji osjete slično dok gledaju moju izložbu i da se upuste u razvijanje vlastitih ideja“, rekao je Hoyka.

Image
Foto: Manuel Paljuh
Image
Foto: Manuel Paljuh

Direktorica Turističke zajednice Vrsara Klara Trošt Lesić kaže kako je projekt 'Skriveni fotograd by Hoyka' primjer inovativnog turističkog proizvoda kojemu je u središtu doživljaj posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPEKTAKL KAKAV SE NE PAMTI /

'Superstar' stiže na RTL i već piše povijest: Severina, Tonči Huljić, Filip Miletić i Nika Turković zajedno u žiriju glazbenog showa

'Ideja fotografiranja skrivenih detalja u mjestu jednostavna je i zbog toga toliko efektna. Naime, s jedne strane naglašavaju se detalji koje u svakodnevici ne primjećujemo, a s druge strane posjetiteljima se omogućuje da prilikom potrage tih detalja bolje upoznaju naše mjesto. Posebnost projekta je u stvaranju doživljaja za pamćenje (memorable experience) pri čemu se gostima istovremeno pruža zabava, edukacija te doživljaj lijepoga. Također,  omogućava im se svojevrsni eskapizam, jer destinaciju promatraju doslovce drugim očima, kroz fotoobjektiv vrsnog fotografa kakav je Hoyka', kaže Klara Trošt Lesić. Ovaj projekt izvrsno se uklapa u image Vrsara kao mjesta suvremene umjetnosti u kojem su stvarali velikani poput Ede Murtića i Dušana Džamonje te će TZ Vrsara u nadolazećim godinama promovirati razne oblike stvaralaštva – od fotografije, kiparstva i slikarstva pa do suvremenog plesa.

Image
Foto: Saša Halambek
Image
Foto: Saša Halambek

“Smatramo da bi ovaj projekt trebale podržati i druge destinacije jer je to primjer održivog projekta u kojem se cijeni rad umjetnika, utječe na doživljaj gosta te valorizira posebnost destinacije. Ponosni smo što smo prvi dali doprinos u realizaciji ove kreativne ideje, zaključuje direktorica TZ Vrsara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba ostaje otvorena do 30.7., a mapa lokacija na kojima su snimljene Hoykine umjetničke fotografije.

Image
Foto: Saša Halambek
Image
Foto: Saša Halambek

POGLEDAJTE VIDEO: Krivotvorine u Narodnom muzeju u Ljubljani

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo