U Puli pronašli groblje o kojem je pisao Dante?!

24.1.2013.
11:52
VOYO logo

Pulski arheolog Željko Ujčić, voditelj arheološkog nadzora i istraživanja na tom području, kazao je za Glas Istre kako je riječ o nalazištu na brdu Sv. Mihovil, na kojem se nalazio i istoimeni srednjovjekovni samostan s grobljem, pa je bilo vrlo izvjesno da bi se tijekom nekih radova i malo dubljih iskopa mogli pojaviti nalazi.

"Pronađeno je za sada nekoliko skeletnih grobova obloženih škriljama, a koliko ih još ima znat ćemo uskoro, kada krenemo dalje raditi na tom nalazištu", kazao je Ujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovo groblje se veže i jedna zanimljivost: naime, u Danteovoj "Božanstvenoj komediji" spominju se Pula i groblje, zbog čega mnogi misle da je upravo ovo groblje ono koje se spominje u tom epskom spjevu.

"Dante je vjerojatno bio u Puli između 1304. i 1308., za što međutim nemamo sigurne podatke. Međutim, u svojoj "Božanstvenoj komediji", koja se sastoji od tri dijela: "Pakla" (Inferno), "Čistilišta" (Purgatorio) i "Raja" (Paradiso), upravo u prvom dijelu, u "Paklu", spominje Pulu i veliko groblje koje se prostire pored Pule", objasnio je Ujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo