U Parizu zbog štrajka osoblja zatvoreni muzeji

Zbog štrajka osoblja u muzejima i velikim francuskim nacionalnim spomenicima zatvorene su prestižne pariške znamenitosti poput Slavoluka pobjede, muzeja Orsaya i Centra Pompidoua.

2.12.2009.
17:54
VOYO logo

Sindikat zaposlenika u ministarstvu kulture, pod čijom su nadležnosti muzeji i spomenici, pozvao je na štrajk u znak prosvjeda protiv smanjenja osoblja u sklopu vladine politike osjetnog smanjenja broja radnih mjesta u javnoj upravi.

Sindikalni pokret je krenuo iz Centra Pompidoua gdje je izložena najveća kolekcija moderne europske umjetnosti, koji je zatvorena za javnost još od 23. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk je u srijedu zahvatio i Slavoluk pobjede, muzej Orsay, koji je posvećen slikarstvu XIX. stoljeća, i gotičku kapelu Sainte-Chapelle iz XIII. stoljeća, koji su svi zatvoreni za posjetitelje, priopćio je Centar za nacionalne spomenike (CMN).

Otvoreni su ostali Louvre i dvorac Versailles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se smanjio veliki javni dug zemlje, francuska vlada je među ostalim odlučila ne zamijeniti svakog drugog službenika koji odlazi u mirovinu, zbog čega je ukinuto nekoliko tisuća radnih mjesta u javnom sektoru.

Ako se štrajk proširi, mogao bi zahvatiti i turističke znamenitosti izvan Pariza, poput otoka Mont Saint-Michela i srednjovjekovne utvrde Carcassonne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo