Strast i bunt u Hrvata na početku 20. stoljeća

Izložbom Strast i bunt - ekspresionizam u Hrvatskoj, koja prikazuje doprinose hrvatskih umjetnika u stvaranju najvećega pokreta u likovnoj umjetnosti na početku 20.

6.9.2011.
12:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon vrlo uspješne i zapažene izložbe Tiha pobuna – najveći majstori njemačkog ekspresionizma održane krajem 2008. godine, vrijeme je za njen nastavak.

Antologijskom izložbom Strast i bunt - ekspresionizam u Hrvatskoj sa oko tri stotine izložaka po prvi se puta cjelovito valoriziraju i prezentiraju hrvatski dosezi ovog pravca u svim umjetničkim izričajima.

Vrhunskim likovnim ostvarenjima slikarstva, skulpture, grafike i grafičkoga dizajna, arhitektonskim rješenjima te vrsnim književnim, kazališnim, filmskim i glazbenim prinosima izložba rekonstruira duhovno i kulturno ozračje u kojem ekspresionizam nastaje i uključuje se u šire tokove europskih umjetničkih strujanja.

Od Krleže do Uzelca

Izložba predstavlja umjetničke priloge ekspresionizmu mnogih poznatih autora poput primjerice: Miroslava Krleže i Antuna Branka Šimića u književnosti, Blagoja Berse i Borisa Papandopula na području glazbe, zatim pionirskih radova Drage Iblera i Ignjata Fischera u segmentu arhitekture, kao i slikarskih inovatora Ljube Babića, Marina Tartaglie, Zlatka Šulentića ili Milivoja Uzelca .

Jedan od najtransparentnijih vidova ekspresionizma ostvaren je u crtežu i grafici, čiji su uspješni predstavnici Vilko Gecan, Marijan Trepše ili Sergije Glumac.

Izložbu možete pogledati do 6. studenog.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali