U 'Dnevniku' čitao vijesti stare 35 godina

Nakon što je izveo povijesni preformans razgovarajući na javnoj televiziji sam sa sobom u budućnosti, te citirao tekstove s krova MSU-a, Dalibor Martinis ima novi projekt.

19.7.2010.
11:38
VOYO logo

4. rujna 1974. Dalibor Martinis snimio je video "Mrtva priroda" koji prikazuje televizor na čijem ekranu se u tom trenutku emitira TV dnevnik. 35 godina kasnije (2009.) autor realizira TV dnevnik u kojem čita vijesti točno po transkriptu emisije iz 1974.

arti-201005210038006 TV dnevnik u potpunosti odgovara današnjem vremenu po tehničkim karakteristikama, opremi, dizajnu i pratećim informacijama (burzovni indeksi itd.), jedino sadržaj vijesti pripada jednom prošlom vremenu, prošlom ideološkom sklopu i prošloj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martinis ne želi unositi subjektivnu interpretaciju prošlosti, a proces rekonstrukcije naziva "Data recovery". Tim pojmom autor označava "postupak djelomičnog povrata izgubljenih podataka iz memorije bez konteksta koji im je do gubitka davao pozitivni, informacijski, društveni ili drugi smisao.

arti-201004140153006 Kao i kod gubitka podataka u kompjuteru koje je katkada moguće spasiti tek fragmentarno i raspršene izvan originalnih datoteka, ovaj postupak je pokušaj povrata djelića akcije, događaja ili situacije koje su nestali u našem sveopćem memory loss-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je pri tome bitno je da se takav događaj ne kontekstualizira kroz interpretaciju, historiziranje i manipulaciju izgubljenog značenja. Povijest je neprekinuti niz konfabulacija, spontana proizvodnja lažnih uspomena."

Ovaj zanimljivi rad možete pogledati u Galeriji Siva zona u Korčuli (podrum galerije Maksimilijana Vanke u Korčuli).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz je slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo