U 87. godini preminula glumica Olivera Marković

'Glumit ću dok me god služe noge i pamćenje.

2.7.2011.
19:49
VOYO logo

Nakon duge i teške bolesti, u Beogradu je 2. srpnja u 87. godini preminula Olivera Marković, jedna od najvećih srbijanskih glumica.

'Ne bih ništa mijenjala, kad bih počinjala svoj život ispočetka. Imala sam bogat kazališni, glumački, umetnički život. Nemam ništa za dodati, niti bih išta oduzela', izjavila je prije četiri godine u jednom intervjuu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavna je glumica rođena u Beogradu 3. svibnja 1925. godine. Bila je članica Narodnog pozorišta Beograd, u kojemu je 1989. godine i dočekala i mirovinu, koju je, kako je naglašavala, doživljavala tek kao formalnost.

'Glumit ću dok me god služe noge i pamćenje. Glumac nije nešto što se može samo tako isključiti nekim administrativnim rješenjem', znala je reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kazališnih uloga, uvijek je isticala svoje najdraže- ulogu u Nušićevom Putu oko svijeta kao i drugim njegovim komadima te u Brechtovoj Majci Hrabrost.

Voljela je, kaže, uloge koje od glumca traže da se iskaže u potpunosti - kroz glumu, pjesmu i ples. Uz njezinu maestralnu glumu, javnost Oliveru Marković pamti i kao izvrsnu pjevačicu, posebice ruskih romansi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pamtimo njezine brojne uloge kojima je obilježila više od 60 filmova. Spomenimo tek neke: Vlak bez voznog reda, Kozara, Put oko sveta, Nacionalna klas“, Petrijin vijenac, Majstori, majstori, Moj tata na određeno vrijeme, Balkan ekspres, Već viđeno, Braća po materi, Sabirni centar, Urnebesna tragedija...

Olivera Marković dobitnica je mnogobrojnih kazališnih kao i filmskih nagrada. Od filmskih spomenimo Srebrnu i dvije Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli i Slavicu za ukupan doprinos razvoju filmske umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledateljima malih ekrana je bila poznata i iz serije Bolji život.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo