'Trenutak proze' - Recentni prikaz hrvatske kratke priče

Knjiga Trenutak proze- hrvatska kratka priča predstavljena je jučer u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

19.5.2010.
16:01
VOYO logo

U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu predstavljena je knjiga ''Trenutak proze – Hrvatska kratka priča'' u izdanju nakladničke kuće Znanje.

Na tribini naslovljenoj ''Susreti u DHK'', koju je vodio književnik Božidar Petrač, zagrebačkoj kulturnoj javnosti predočena su najnovija (kratka) književna ostvarenja nastala na stranicama Zadarskog lista tijekom prošle 2009. godine uobličena u spomenutu knjigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjizi su govorili: Damir Maričić, direktor Zadarskog lista, Davor Uskoković, glavni urednik Znanja, potom članovi prosudbenog odbora (žirija) dr. sc. Lidija Dujić, prof. dr. Stjepan Malović, književnik Jakša Fiamengo te urednica knjige Nives Gajdobranski.

Glumica Branka Cvitković pročitala je fragmente iz priča iz predstavljene knjige uvjerivši i na taj način nazočne sudionike predstavljanja o kakvoj je hvalevrijednoj knjizi riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bio je pravi užitak slušati spomenute predstavljače s koliko su žara, ljubavi, radosti i pohvala kazivali o samoj knjizi, izdavačkom poduhvatu, i uopće o kulturi na stranicama naših današnjih tiskovina ćime su samo naglasili vrijednost ali i istaknuli važnost jednog ovakovog nakladničkog projekta i poduhvata. Meni kao rođenom Zadraninu i dugogodišnjem suradniku Zadarskog lista to je bilo posebno drago čuti, jer se ovakovim, možda na prvi pogled i sitnim kulturološkim koracima grad Zadar, zahvaljujući Zadarskom listu, promiće u kulturnu metropolu hrvatskoga juga, što je nekad i bio. Moglo bi se slobodno kazati kako je riječ o jednoj knjizi po svom formatu maloj, ali porukom i značenjem vrlo velikoj.

Direktor Zadarskog lista Damir Maričić naglasio je, među inim u najkraćim crtama rečeno, kako je Zadarki list jedan ovakav izazov, koji gledano marketinški možda i ne stvara neku veliku novčanu dobit, prihvatio iz razloga da udovolji svim svojim čitateljima, ne samo kao puki zapisivač dnevnih događanja već i da bude pokretač novih ideja i novih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako možda u početku skeptični u Zadarskom su listu iznenađeni s koliko je pozornosti prihvačen ovaj projekt kratke priče. Istaknimo kako je gospodin Maričič s ponosom naglasio i činjenicu da ma kako bila teška vremena za kulturu Zadarski će list i dalje podržavati i zadržati ovaj projekt na svojim stranicama.

Natječaj za kratku priču "Petar Zoranić" u Zadarskom je listu pokrenut 2008. povodom petstogodišnjice rođenja Petra Zoranića, autora prvog romana na hrvatskom jeziku ''Planine'', a projekt je inicirala Nives Gajdobranski, novinarka Zadarskog lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru projekta u Zadarskom su listu u godinu dana objavljene 54 kratke priče. Glavni pokrovitelj i nositelj projekta Zadarski list utemeljio je i nagradu koja se sastoji od novčanog iznosa i originalnih crteža Ratka Petrića, akademskog kipara koji je uz ostalo autor poznatog Zoranićeva kipa koji od 1968. stoji u Zadru ispred crkve sv. Krševana.

Autori kratkih priča u ovom zborniku, njih 54, sudionici su Natječaja za kratku priču "Petar Zoranić". Taj natječaj zamišljen je kao poticaj hrvatskim pripovjedačima, ali i više od toga. Prostor posvećen kulturi u velikom se dijelu tiska smanjuje, što je na predstavljanju više puta istaknuto. Možda urednici novina, a i drugih medija, nisu uvijek dovoljno svjesni da time osiromašuju ne samo cjelokupni prostor javne riječi nego i vlastiti utjecaj i značaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višegodišnje novinarsko iskustvo Nives Gajdobranski stečeno u novinskim redakcijama dalo joj je spoznaju kako su dobre novine dobre upravo širokom lepezom i bogatstvom svojih sadržaja. I novinska priča tradicionalno predstavlja dio dobrih novina, i važne su za otvaranje prostora za razvitak te vrste pisane riječi. U svom je izlaganju Nives Gajdobranski istaknula kako joj je drago što je Zadarski list prepoznao potrebu za pisanom riječi takove vrste i otvorio svoje stranice za mnoge poznate i manje poznate književnike.

Dodala je u svom izlaganju i misao kako ovaj zbornik kratke priče može biti inspiracija i poticaj jednako novinskim redakcijama koliko i hrvatskim piscima, a širokom krugu čitatelja pruža pouzdan presjek aktualne produkcije u tom području književnog stvaralaštva. Na kraju se pokretačica ovog hvalevrijednog projekta koji je nakon godnu dana uobličen u knjigu zahvalila svima koji su omogućili ostvarenje projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo i na dobitnike Nagrade, a to su: Ludwig Bauer, Topla ljudska priča, Igor Eškinja, Duša iz purgatorija i Irena Lukšić, Noćne jabuke.

Dodajmo na kraju kako je na predstavljanju ''Trenutak proze – Hrvatska kratka priča'' bio nazočan i prvonagrađeni autor Ludwig Bauer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo