Tko voli Balt-Baltazara?

Strip-spektakl u Vinkovcima ne krije svoje adute, a sada se zna i više detalja. Prvenstveno o gostima koji su zaslužili najvrjednije nagrade.

8.11.2012.
9:40
VOYO logo

Prvi je dobitnik Darko Macan, po struci povjesničar i arheolog, a stripove crta još od 1988. godine i suautor je ili autor tridesetak albuma. Paralelno piše prozu i objavljuje u raznim časopisima i listovima, a napisao je čak šest romana za djecu i mlade među kojima i Knjige lažu!, Pavo protiv Pave i Žuta minuta.

Dobitnik je brojnih nagrada, kako za spomenute knjige tako i za stripove, a sada će osvojiti i Grand Prix Salona stripa i animacije u Vinkovcima. On i prevodi stripove, a od 2003. uređuje i kvartalni časopis Q STRIP te je u savjetu književnog časopisa za znanstvenu fantastiku UBIQ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udario temelje animiranom filmu

Rođeni Osječanin Borivoj Dovniković Bordo, najprije je zbog proglašenja NDH morao napustiti Hrvatsku između 1941. i 1945. godine. Po povratku odlazi u Zagreb upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, ali samo godinu dana kasnije, 1950. godine napušta fakultet da bi se posvetio novootkrivenoj ljubavi - animiranom filmu. S kolegama karikaturistima iz lista Kerempuh počinje izradu prvog hrvatskog umjetničkog animiranog filma, koji će ostati upamćen kao "Veliki miting".

On će započeti eru nove vrste filmografije na području bivše Jugoslavije i udariti temelje svjetski poznate Zagrebačke škole crtanog filma, koja će nakon toga izroditi Oskarovca Dušana Vukotića i njegov film "Surogat" te lik profesora Baltazara, kojega autorski supotpisuje. Pomagao je uspostavljanju Duga filma i surađivao u Studiju crtanog filma Interpublika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmovi su mu u tridesetak godina nagrađivani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima od Acapulca i New Yorka, do Krakowa i Berlina. Salon stripa mu neće dodijeliti prvu nagradu za životno djelo - prije Vinkovaca, takvu je nagradu dobio u Trevisu i Zagrebu na Festivalu hrvatskog animiranog filma, ali i od međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA (2011.).

Dješka - tako mlad, a tako nagrađivan

Osječanin Marko Dješka je i prije završetka studija animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti 2011. dobio nagrade za svoje animacije. A sad će dobiti još jednu u Vinkovcima - za najboljeg mladog autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nagrada publike za film Kolinje "stigla" ga je na Festivalu hrvatskog animiranog filma u Zagrebu 2010. godine, a za isti je film nagrađen i na Festivalu internazionale del Cinema d'Arte u talijanskom Bergamu. Te je godine dobio i prvu nagradu za strip Posljednji fan na Danima dobrog stripa u Rijeci, dok ga je ove godine kasnije publika Festivala hrvatskog animiranog filma nagradila za film Sotonin sin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo