Tko je proširio granice filmskog izraza u Hrvata?

Festival igranog filma u Puli od ove je godine dom još jedne filmske nagrade.

23.7.2010.
13:31
VOYO logo

Nagrada se dodjeljuje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.

Utemeljitelji nagrade Vedran Šamanović su Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih snimatelja i Hrvatski filmski savez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučujući o dobitniku nagrade, koja se u čast prerano preminulog hrvatskog snimatelja i redatelja ove godine dodjeljuje prvi put, tročlani žiri u sastavu – Diana Nenadić (filmska kritičarka), Arsen Ostojić (filmski redatelj) i Dean Šoša (filmski kritičar), sebi je postavio zahtjevnu zadaću da iz cjelokupne ponude hrvatske kinematografije u proteklih dvanaest mjeseci izdvoji djelo i lik filmaša koji je najbliži istraživačkom i svestranom profilu umjetnika čije ime nagrada nosi.

Prepoznat je u združenom snimateljskom i autorskom rukopisu Borisa Poljaka, direktora fotografije u cjelovečernjem igranom filmu Blizine Zdravka Mustaća te redatelja i snimatelja kratkog filma Splitski akvarel iz 2009.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada Vedran Šamanović dodijelit će se na svečanom zatvaranju Festivala, u subotu 24. srpnja od 21.30 u Areni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo