Tjedan suvremenog plesa između ljubavi i žudnje

Tjedan suvremenog plesa, osim u Zagrebu i Rijeci, po prvi puta će se održati i Splitu, od 24. svibnja do 4. lipnja. Na programu je 48 izvedbi 28 vrhunskih predstava.

21.5.2010.
17:07
VOYO logo

Tako će čak tri hrvatska grada biti domaćini 27. Tjedna suvremenog plesa, jednog od najvažnijih i najvećih plesnih festivala u regiji.

Središte izuzetno bogatog festivalskog programa od ove će godine biti Zagrebački plesni centar , no plesat će se i na brojnim drugim gradskim pozornicama – od Scene Travno do Zagrebačkog kazališta mladih i Gavelle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao poseban uvod u festival, u subotu, 22. svibnja cijelog će se dana plesati u Zagrebačkom plesnom centru, u sklopu europskog projekta Beyond Front@. Program za javnost započinje u 17 sati Dance Communication Labom, na koji stiže publika iz Mađarske, Slovenije i Austrije, a pred kojom će improvizacijski session sa plesačima iz četiri europske zemlje voditi Iva Hladnik.

Slijedi prezentacija rada najmlađe generacije domaćih plesača, učenika Škole suvremenog plesa Ane Maletić, a od 21 sat na programu je gostovanje predstave The Unknown, jedne od najproduktivnijih mađarskih koreografkinja – Eve Dude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio projekta Beyond Front@ je i predstava Srh, proslavljenog slovenskog koreografa Matijaža Fariča, a koja je na programu Tjedna suvremenog plesa u ponedjeljak 24. svibnja.

Tradicionalno eklektičan festivalski program i ove će godine predstaviti različite generacije i koreografa i njihove raznorodne estetike. Tematski, veliki broj ovogodišnjih predstava karakteriziraju teme ljubavi i žudnje, i to u izvedbi vrhunskih, pretežno muških ansambala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo to značajke su jedne od najvećih atrakcija festivala, gostovanja belgijske Compagnie Thor sa u siječnju praizvedenom predstavom To The Ones I Love, koju su kritičari već proglasili jednom od najvećih senzacija sezone. Koreograf Thiery Smiths odlučio se, naime, u slavljeničkoj, 20. sezoni, za radikalan povratak čistom, visokoestetiziranom plesu u izvedbi 9 plesača afričkog podrijetla, i to uz remiksiranu - Bachovu glazbu.

Festival će i zatvoriti skupina muških plesača, i to pod vodstvom legenardnog kanadskog koreografa Daniela Léveilléa, a koja u Zagreb stiže nakon posebnog gostovanja na Venecijanskom biennalu. Ljubimac zagrebačke publike i dalje ne odustaje od istraživanja koreografskih mogućnosti golog tijela, a ovaj put stiže sa čak dva naslova: Posvećenjem proljeća i Amour, acide et noix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije predstave u programu Tjedna ima i jedna od najvećih zvijezda izraelske, ali međunarodne scene, dobitnica njujorške nagrade Bessie, Yasmeen Godder, dok će američku scenu predstavljati, po New York Timesu jedno od najvećih otkrića posljednjih godina, Trajal Harrel, europskoj publici poznat i kao umjetnički voditelj programa danceWeb bečkog Impulstanz festivala.

Na Tjedan se nakon punih 19 godina vraćaju legendarna kreatorica koreodrame, Nada Kokotović (s predstavom po tekstu austrijskog književnog enfant terriblea, Petera Handkea), ali španjolske zvijezde, ansambl Lanònima Imperial, čiju predstavu Variacions Al·leluia', kritičari nazivaju 'rasplesanom džepnom rock and roll operom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi veliki europski projekt koji će se predstaviti na festivalu bit će inicijativa W-est_Where, u sklopu koje je nastala i predstava Ruine, bosansko-franscuske koreografkinje i štićenice Jozefa Nadja – Jasmine Prolić.

Prva od tri festivalske premijere bit će europska koprodukcija To Whom It May Concern slovenskih mladih koreografa Rosane Hribar i Gregora Lušteka, u izvedbi hrvatskih plesača odabranih na audicijama u Zagrebačkom plesnom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi istovremeno i hommage i propitivanje utjecaja kultne koregrafkinje Pine Bausch, Ovo (ni)je moja šuma, autora i izvođača Silvie Marchig i Darka Japelja, te teatrologinje Nataše Govedić, dok treći premijerni naslov, predstavu naslovljenu Kritika potpisuje autorica Katarina Đurđević.

U sklopu posebnog, riječkog dijela programa, publika će imati prilike upoznati i budućnost domaće plesne i performerske scene, u sklopu projekta WARP2, dok će se prvi ikad program Tjedna suvremenog plesa u Splitu, na scenu tamošnjeg Gradskog kazališta lutaka dovesti tri iznimne ovogodišnje hrvatske produkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival će pratiti i posebni gosti, koreografi, selektori festivala i promotori vodeći europskih plesnih centara Portugala, Velike Britanije, Italije, Nizozemske i Danske, Francuske, Slovenije, Mađarske a s kojima, uz potporu Europske unije, HIPP realizira projekte poput Beyond Fronte, W-est Where te Choreoroam, ali i predstavnici međunarodnog kongresa ISPA kojeg u Zagrebu organizira Ansambl LADO, a s kojima će biti organizirani posebni razgovori na temu plesa. Uz sve navedeno, 27. Tjedan suvremenog plesa ponudit će i bogat program popratnih događanja, svakodnevnih predavanja i filmskih projekcija (s početkom u 12 i 18h), razgovora s umjetnicima (od 23h), te dva velika festivalska partya, a koje će se odvijati u festivalskoj 'bazi', Zagrebačkom plesnom centru, u Ilici 10.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo