SUTRA SE ZATVARA KINO EUROPA: / Bandić ih tjera van, otkazuju se festivali. Kultno mjesto postaje narodnjački klub?

Image
Foto: PIXSELL / arhiva, Marko Lukunić

Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada zatražio je od Zagreb Film Fetivala, koji upravlja Kinom Europa, da do 1. lipnja predaju kinodvoranu zbog navodnog renoviranja.

6.4.2019.
9:56
PIXSELL / arhiva, Marko Lukunić
VOYO logo

Najstarije zagrebačko kino Europa (nekoć kino Balkan) u središtu grada, u Varšavskoj ulici, sutra će zatvoriti vrata i prestati s radom. Ovu, za mnoge šokantnu odluku, u petak je donijela uprava kina i Boris. T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), umjetničke organizacije koja je proteklih deset godina upravlja tom kinodvoranom.

Tportal piše kako to znači da se u Kinu Europa neće održati ni Festival tolerancije, koji je trebao početi baš sutra, a po svemu sudeći ondje neće biti ni Subersive Film Festivala u svibnju niti čuvenog Animafesta, svjetskog festivala animiranog filma, koji je po rasporedu u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvani da 1. lipnja predaju dvoranu u posjed Gradu Zagrebu

Naime, ZFF-u je u petak stigao dopis Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada u kojem ih se obavještava da im 1. lipnja istječe desetogodišnji ugovor o zakupu te ih pozivaju da toga dana predaju kinodvoranu u posjed Gradu Zagrebu. U suprotnom će, kako navode, u skladu sa Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora "poduzeti daljnje pravne radnje".

"S obzirom da je očevidima, ali i prema vašim zahtjevima zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, tj. Kina Europe, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta, što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posjetitelja i povećava troškove grijanja te je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta", stoji u dopisu koji je potpisao pročelnik spomenutog Ureda Damir Lasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dopisu se napominje kako je predviđeno da obnova traje šest mjeseci.

Image
Image

Zagreb: Svečana dodjela i proglašenje pobjednika Zagreb Film Festivala 17.11.2018., Zagreb, Kino Europa, dvorana Muller - Svecana dodjela i proglasenje pobjednika Zagreb Film Festivala.Boris T Matic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

'Nitko nam ništa nije rekao, naprosto smo u šoku'

No, kako piše tportal, Borisu T. Matiću i djelatnicima Kina Europa tu je prekipjelo jer su renoviranje kina već i sami djelomično proveli, s tim da su Gradu nudili da zajedno obave obnovu, na što se Grad oglušio. Kada su se u listopadu prošle godine prvi put obratili Gradu sa zahtjevom za produljenje ugovora (koji su poslali i gradonačelniku Milanu Bandiću "na znanje") također im, kaže Matić, nitko iz nadležnih gradskih službi nije odgovorio. Kada im je u petak iz Grada stigao dopis sa zahtjevom da do 1. lipnja predaju kinodvoranu, Matić je otišao kod v.d. pročelnika Gradskog ureda za kulturu Tedija Lušetića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na tom sastanku Matić je, kaže, mogao iščitati samo jedno: Zagreb Film Festival nepoželjan je zakupnik Kina Europa i mora iseliti.

"Nitko nam ništa nije rekao, ne znamo ni što ćemo sa svojih 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima. Što ćemo s opremom, što ćemo s drugim manifestacijama... Naprosto smo u šoku, iako smo pretpostavljali, ali smo mislili da će doći barem do nekakve komunikacije. Ovo je naša prva reakcija, jedino što možemo napraviti ne bi li se javnost senzibilizirala, ne bi li nas netko iz Grada pozvao na sastanak i razgovarao s nama o budućnosti kina sa 100 tisuća posjetitelja godišnje i o budućnosti 45 djelatnika, nakon 11 godina krvavog posla kojeg smo odradili", kazao je Matić za tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

03.05.2014., Zagreb - Otvorenje 7. Subversive Film Festivala u kinu Europa. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

'Projekcionist ima 7 mjeseci do penzije, a sada ga Bandić tjera'

Matić kaže da je ZFF u proteklih 10 godina uložio pet milijuna kuna u Kino Europa.

"Sve to Grad Zagreb je priznao, sve su račune dobili, a da smo kompletno izvršili ugovor deset puta više od predviđenog priznao je Ured za kulturu kada ga je vodio Ivica Lovrić i kada ga je vodila Ana Lederer. Sve imamo napismeno", napominje Matić dodajući kako Kino Europa košta Grad Zagreb doslovno - nula kuna i da sva sredstva koja ZFF uprihodi, ulaže u kino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjivo mu je i to što u gradskom proračunu uopće nije predviđen novac za renoviranje kina. Dovedeno je u pitanje i održavanje renomiranih festivala, poput Animafesta. Da sve bude sumnjivije, još prije dvije godine djelatnici ZFF-a načuli su da bi Kino Europa trebalo postati narodnjački klub, a nitko ih u međuvremenu nije razuvjerio.

"Mučno je sve to. Teško je gledati suze djelatnika, među kojima su i majke s djecom koje gube posao i školovani kino projekcionist kojemu treba sedam mjeseci do penzije, a sad će ga Bandić otjerati", zaključio je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večeras u 19 sati najavljeno je okupljanje pred kinom

"Mediji pišu da sutra Boris T Matić zatvara kino Europa jer im godinama grad ne odgovara na ponude da zajedno renoviraju kino. Sad su primili dopis iz gradskog ureda da 1. lipnja dvoranu trebaju vratiti Gradu. Ajmo danas u 19 na piće s Matićem da vidimo možemo li spasiti voljeno kino", stoji u najavi događaja pod imenom "Nađemo se u 19 pred Kinom Europa da vidimo kaj se događa."

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo