Sjajni mladi umjetnici na Street artu protiv zaborava

U srijedu 14.5. od 14 sati na zagrebackom Trgu zrtava fasizma 16 (Dom HDLU) Festival tolerancije organizira akciju Street art protiv zaborava, koja ce potrajati do otprilike 18 sati.

14.5.2014.
10:20
VOYO logo

Smatrajuci javni prostor izvrsnom platformom za komunikaciju kroz umjetnost s gradanima te sa zeljom da se u aktivnosti Festivala tolerancije ukljuci suradnja s urbanim supkulturnim grupama, udrugama i organizacijama kojima je ideja prihvacanja, prava na razlicitost, umjetnost i obrazovanje u fokusu djelovanja, potreba da se skrene paznja na grafite i natpise koji se svakodnevno pojavljuju na ulici, sportskim stadionima i slicnim lokacijama, Festival je prepoznao priliku kako bi ukazao gradanima na neprihvatljive poruke koje promicu mrznju, netoleranciju i fasizam.

Komunicirajuci s javnoscu putem ulicne umjetnosti, street arta, zelja organizatora festivala je prenijeti koliko je tragican holokaust bio i koliko je zivota djece, zena, staraca, Roma, homoseksualaca, Zidova i drugih nevinih zrtava uzeo s posebnim naglaskom na zrtve u Zagrebu. U suradnji s mladim hrvatskim umjetnicima organizirana je urbana intervencija na fotografijama mjesta koja imaju posebno znacenje. To su mjesta deportacija, unistavanja, zatocenja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Zagrebacki zbor, sada Studentski centar, francuski paviljon Ustaski zatvor na Trgu zrtava fasizma, sada studentska poliklinika - Praska, bivsa sinagoga - Glavni kolodvor - Zavrtnica, tranzitni logor, barake - Gimnazija Krizaniceva, sabirni zatvor prije deportiranja - Stadion Maksimir, danas stadion NK Dinamo

Umjetnici koji ce odati pocast sjenama nasih sugradana su: Ana Belosevic - Rodena 1979., ovan, Ana je diplomirala na ALU 2006. Otada koketira s kiparstvom, slikarstvom, animacijom, ambijentalnom instalacijom i performansom. Radila naslovnice za izdavacku kucu Algoritam. Izlagala na nekoliko samostalnih i grupnih izlozbi, ponosna suradnica DD produkcije i omiljena profesorica u obrtnickoj skoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sretan Bor - Ilustrator i muralist, diplomirao na ALU Zagreb, clan HDLU-a. Clan zirija za MA degree 2011. na Sint-Lucas Beeldende Kunst u Gentu (Belgija). Od 2006. radi urbane intervencije pod imenom Pas i poslije Sretan Bor. Redovni sudionik festivala u regiji kao sto su MUU Zagreb, Sinestezija Herceg Novi i Skver! na Malom Losinju. Clan ex-grupe Art of Asfalt koja je promicala urbanu umjetnost. Izlagao na brojnim izlozbama u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Austriji, Njemackoj, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Turskoj... 5 godina je radio je kao animator za Djecji program HRT-a. Zivi i radi na relaciji Beograd (Srbija) – Osijek (Hrvatska). Sretan Bor je Mario Kolaric.

Slaven Lunar Kosanovic - Umjetnik iz Zagreba, iznikao iz rane hrvatske graffiti scene. Svoje radove slika, izlaze i objavljuje po cijelom svijetu. Posjetio je brojne svjetske gradove ukljucujuci Amsterdam, Atenu, Auckland, Berlin, Hanoi, Lisabon, London, Melbourne, New York, Oslo, Pariz, Saigon, Seul, Sydney i Tokyo. Playboy, Outdoor advertising magazin, Forbes magazin, Nissan i Hope Box su samo neki od Slavenovih klijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miron Milic - Roden 1980. u Hrvatskoj. Upisao se u Skolu primijenjene umjetnosti, a 8 godina kasnije je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Fokusirao se na crtanje i ilustraciju. Do sada je radio kao ilustrator za razne marketinske agencije, knjiske i glazbene izdavace, te casopise u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedan je od nasih najznacajnijih street artista, a izlagao je u Berlinu, Kijevu, Becu, Zurichu, Madridu, Montpellieru. Neki od Mironovih poznatijih klijenata ukljucuju i Playboy magazin te Ellesse Sportswear.

Marko Nujic - Graficki je dizajner iz Zagreba. Roden je 1980. i crta otkako zna za sebe. Osim sto radi kao dizajner i ilustrator, njegov glavni zivotni interes su grafiti umjetnost i, od nedavno, papir kolaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berislav Simicic - Roden u Nasicama, djeluje u Zagrebu, gdje je 2006 diplomirao na ALU. Bavi se ilustracijom i „street artom“, a iza sebe ima samostalne i grupne izlozbe, u Rovinju, Zadru, Velikoj Gorici i Zagrebu.

Stipan Tadic - Roden 1986. godine u Zagrebu. Diplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu zavrsava 2011. godine u klasi prof. Kauzlarica Ataca. Prvi put samostalno izlaze 2009. godine u Galeriji Vladimir Buzancic, Centar za kulturu Remetinec, Zagreb. Od tada je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izlozbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada. Od 2010. clan je HDLU- a. Zivi i radi u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo