Poslušajte kako zvuči jedan od najskupljih instrumenata na svijetu

28.3.2014.
13:24
VOYO logo

Macdonald viola koju je 1719. izradio talijanski majstor Antonio Stradivari prvi je njegov instrument na tržištu u proteklih 50 godina, prema dražbovnoj kući Sotheby's. To je i jedan od dva Stradivarijeva instrumenta koji su još uvijek u privatnom vlasništvu. Drugi se čuva u kongresnoj knjižnici u Washingtonu.

"Stradivari je najveći majstor violina svih vremena" kaže Tim Ingles iz dražbovne kuće Ingles&Hayday koja organizira aukciju sa Sothebyijem. On dodaje da danas postoji tek desetak kompletnih Stradivarijevih violina odnosno viola pa zato predstavljaju takvu dragocjenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražbovne kuće 26. lipnja objavit će koja je najbolja ponuda a početna cijena je 45 milijuna dolara.

Dosad je najskuplje glazbalo plaćeno 15,9 milijuna dolara i radilo se o Lady Blunt Stradivarijevoj violini. Macdonald viola, koja je instrument sličan violini tek nešto veći, smatra se najboljim Stradivarijevim djelom. Prednji dio joj je od alpske smreke a tijelo u jednom komadu od javora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/iwbZLx3hLws

Prodaje ju obitelj Petera Schidlofa koji je svirao violu u svjetski poznatom gudačkom kvartetu Amadeo i koji ju je kupio 1964. Zove se Macdonald zbog toga što ju je 1820. kupio treći baron Macdonald.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo