Play ponuda

Što je to pop-kultura učinila od Posljednje večere?

shimmer fallback

Američka animirana serija South Park nezaobilazni je dio popularne kulture danas, koju je, u određenoj mjeri, redefinirala.

28.3.2011.
14:09
Play ponuda

O čemu je riječ? Popularna animirana serija čiji su autori Trey Parker i Matt Stone slavi 15 godina prikazivanja na malim ekranima. Serija se bavi doživljajima četvorice dječaka (Stan, Kyle, Cartman i Kenny) te njihovih poznanika u gradiću South Park u američkoj saveznoj državi Colorado. Karakterizira je nadrealizam, parodiranje, satira i crni humor, čime serija problematizira američku kulturu, tabue te razna aktualna društvena i politička zbivanja.

Izložba The 15 Artists Reinterpret South Park, čiji je kustos poznati ulični nadrealist Ron English, izložena je do 10. travnja u njujorškoj galeriji Opera, nakon čega seli u San Diego.

Englishova parodija na Posljednju večeru, koja umjesto apostola prikazuje likove iz megapopularnog animiranog filma South Park, prva će biti prikazana na ovoj izložbi, a bit će izloženo i djelo Kenny Angel Grega Craole Simkinsa te Howdy Ho Jesus Marka Deana Vece, koji su poslužili kao snažna podloga za njeno ostvarenje.

Tu su se još našli slikarski hommageovi Ad Hoc Art Collectiva, Kida Zooma, Kana, Trustocorpa i drugih umjetnika koji sudjeluju na ovoj izložbi.

Po godinama prikazivanja i gledanosti koju ovaj animirani serijal uživa, još mu se jedino mogu suprotstaviti Simpsoni, koji su po svojoj dugovječnosti ipak jači od školarca iz Colorada (22 sezone).

Play ponuda
Play ponuda