Splitsko ljeto: Što je Mucalo htio reći?

U ponedjeljak je u podrumima Dioklecijanove palače, u sklopu Splitskog ljeta, izvedena premijera predstave 'Malobrojni su mi dovoljni' francuskog redatelja Jeana Michela Bruyèrea.

2.8.2011.
19:22
VOYO logo

Ipak, nisu svi gledatelji tako kruto shvatili pravila odijevanja, a na predstavu nije smio ući nitko tko nije bio u potpuno čistoj bjelini. Ljudi su tako skidali pojaseve sa hlača, navlačili na noge bijele plastične vrećice, a novinara Jasena Boku poslali su kući jer je na bijeloj majci imao plava slova, piše Slobodna Dalmacija. Svi gledatelji su dobili i pokrivala za glave od gaze s prorezima za oči.

No predstava, najavljena kao dramska premijera, u prvom redu je žanrovski netočno određena, piše list. Riječ je o performansu u kojemu sudjeluje nekoliko glumaca, ali bez dramskog teksta i dramske izvedbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritičarka Slobodne piše da se u podrumima moglo vidjeti - na temu izbjeglica i kampova za izbjeglice, nekoliko slika - izvođače u bijelim maskirnim uniformama za snijeg, uz DJ-a i u plesnom ritmu; nekoliko video zidova sa sličnim prizorima, folklorni KUD-ovi u bijelom s ojkalicama i Kseniju Prohasku, Nives Ivanković i Arijanu Čulinu u vjenčanicama. Iza postavljenih ograda lajali su policijski psi, dok je publika u obveznom bijelom i sama postala dijelom izvedbe, napunivši prostorje podruma koje su podsjećale na kakav zarazni bolnički odjel ili možda pekarnicu.

Ipak, većini publike je sve brzo dosadilo, a barem polovica ih je napustila podrume već pola sata nakon početka predstave. Na predstavi se, uredno odjeven u bijelo, s maskom i kesama na nogama, pojavio i v. d. intendanta Duško Mucalo, koji je nakon desetak minuta izvedbe dao slijedeću izjavu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sublimirajući tezu o relativitetu fulminantnosti u ozračju diarhije, u mnogome sam infalibilan da je ova inscenacija prožeta začudnostima, inicirana elukubracijom ovog divulgatora", piše list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo