Specijalna nagrada Montažstroju na festivalu Bitef u Beogradu

shimmer fallback

Specijalna nagrada žirija 47. izdanja festivala Bitef u Beogradu jednoglasno je, dodijeljena predstavi 55+ u produkciji Montažstroja.

1.10.2013.
11:26
Play logo

Nakon velikog uspjeha projekta 55+ i Montažstroja na 20. izdanju ljubljanskog festivala Ex Ponto na kojem je publika predstavu 55+ ovacijama ali i službenom ocjenom odredila kao najbolju predstavu festivala, 26. rujna uslijedilo je gostovanje predstave na 47. izdanju festivala Bitef u Beogradu.

Selekcija Bitefa ponudila je publici 12 predstava iz Njemačke, Češke, Francuske, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske u intenciji predstavljanja suvremenih kazališnih tendencija pri čemu je 55+ bila jedina predstava iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ranim satima posljednjeg dana festivala (1. listopada) žiri Bitefa u sastavu Kristiana Holchauera, Igora Ružića, Yane Ross, Filipa Vujoševića i Andraša Urbana dodijelio je nagrade najboljim predstavama na 47. Bitefu.

Specijalna nagrada žirija Bitefa jednoglasno je, prema priopćenju festivala, dodijeljena predstavi 55+ u produkciji Montažstroja.

Specijalna nagrada žirija za jedinstven koncept i glumački ansambl

Protagonisti predstave 55+ su 34 osobe starije od 55 godina bez prethodnog kazališnog iskustva koje se na pozornici suočavaju s najvažnijim minutama u svom životu ali i preispituju kolektivnu odgovornost za društvo u kojem živimo danas a koje oni ostavljaju generacijama koje dolaze. Specijalna nagrada žirija dodijeljena je za jedinstven koncept i glumački ansambl što predstavlja veliko priznanje za redatelja predstave i autora njezina koncepta Boruta Šeparovića ali i za svih 33 protagonista predstave koji su se od statista našeg društvenog okružja kroz sudjelovanje u Montažstrojevom projektu transformirali u protagoniste stavljajući u fokus društvene pažnje probleme s kojima se suočavaju u svojoj starosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema priopćenju festivalskog žirija, posebno priznanje predstavi izraženo je upravo zbog toga što 'predstava daje glas ljudima koji ga inače ne dobivaju. Ona ih također tjera da taj glas upotrijebe – ne uvijek u svoju korist. Predstava 55+ predstavlja specifičan oblik dokumentarnog kazališta ali je također i veliko djelo fikcije. Ono ostaje u domeni stvarnosti, ali istovremeno predstavlja i veliko kazalište.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt 55+ – kojeg je istoimena predstava samo dio – završit će se dokumentarnim filmom Potrošeni koji će prikazati proces rada s tim ljudima te će još jednom, u audiovizualnom mediju, otvoriti prostor za preispitivanje mogućnosti njihova angažmana u društvu koje ih odbacuje i gura prema vlastitoj margini.

Predstave koje su odnijele nagrade

Osim predstave 55+, na 47. izdanju Bitefa nagradu žirija za najbolju predstavu osvojio je Zoran ĐinđićOlivera Frljića u produkciji Ateljea 212 (Beograd), nagradu publike osvojila je predstava GalebTomija Janežiča u produkciji Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad) a nagradu žirija kulturne rubrike lista Politika osvojila je predstava OlujaJerneja Lorencija u produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog (Ljubljana). U nizu nagrađenih predstava, Montažstrojev „55+“ jedini je predstavnik nezavisne scene i produkcije pokraj institucionalnih kazališta, što Montažstroju predstavlja posebno priznanje i poticaj za daljnji rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo