Šibensko kazalište slavi 140. godina

Šibensko kazalište ove godine slavi 140. obljetnicu koju će u sljedećih mjesec dana proslaviti dramskim izvedbama, koncertima, izložbama i večerima poezije.

12.1.2010.
18:04
VOYO logo

Podsjetio je da je Šibensko kazalište otvoreno 1870. godine, a prva je predstava u njemu izvedena 29. siječnja te godine, zbog čega taj dan slavi kao svoj dan. To je kazalište jedno od tri najstarija u Hrvatskoj, a izgrađeno je novcem skupine šibenskih građana.

Proslava 140. obljetnice Šibenskoga kazališta počinje večeras, 12. siječnja, komedijom "Miss Univerzal" Sergeja Mioča u izvedbi kazališne udruge "Talija". U atriju kazališta 27. siječnja bit će otvorena izložba skica svečanog zastora koje će mu darovati Matko Trebotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sam Dan kazališta, 29. siječnja, bit će izvedena predstava "Svečana večera u pogrebnom poduzeću" Ive Brešana u režiji Zorana Mužića i izvedbi zagrebačke "Komedije". Najavljeno je također i gostovanje Scene "Gorica" iz Velike Gorice s predstavom "Ljubavna pisma" u kojoj glume Ana Karić i Boris Buzančić. Baletni studio iz Šibenika "Collegium musicum" izvest će predstavu "Šumska bajka" u koreografiji Sokole Draganić-Vrančić.

U povodu 140. obljetnice Šibenskoga kazališta koncert će održati i sopranistica Nikolina Mazalin uz klavirsku pratnju Pavla Mašića. Šibenskoj publici predstavit će se i jazz-grupa "Black Coffee", a Zajednica udruga klapa Šibensko-kninske županije organizira humanitarni koncert pod nazivom "Pismo moja hrli tamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu večeri poezije prevoditelj s poljskog jezika Pero Mioč predstavit će poljske književnike 20. stoljeća Konstantyja I. Galczynskog, Czeslawa Milosza i Tadeusza Rozewicza.

Proslava 140. obljetnice završava 5. veljače izvedbom dječje predstave "Kradljivci festivala" u produkciji Šibenskoga kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo