Senzacionalno arheološko otkriće kod Vinkovaca

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavljeno je novo vrijedno i važno arheološko otkriće u Vinkovcima. Riječ je o ranokršćanskom kompleksu iz 4./5. stoljeća na lokalitetu Kamenica.

12.6.2012.
15:11
VOYO logo

Otkriveni su zidovi velike crkve s popratnim objektima i osmerokutne krstionice. Cijeli kompleks okružen je masivnim zidom, a vidljivi su i ostaci brojnih grobnica, javlja HRT.

Pretpostavlja se da se radi o crkvi sv. Poliona, što je, nakon vrijednog srebrnog antičkog posuđa, još jedno senzacionalno otkriće u tom gradu. Polion je jedan od dvojice kršćanskih mučenika koji je, prema zapisima, bio spaljen na lomači kod Vinkovaca. Neki od mramora nađeni na lokalitetu pripadaju mediteranskom i bliskoistočnom krugu, a ne, uobičajeno za to područje, alpskom. To pokazuje da je kompleks mogla izgraditi i ukrasiti samo osoba na vrlo visokom položaju, a pretpostavlja se da je to bio Valentinian I., rimski car rođen u Cibalama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac najavio je da će Ministarstvo sudjelovati u daljnjoj realizaciji otkrića kakvo dosad nije pronađeno u kontinentalnoj Hrvatskoj, te osigurati sredstva za početna istraživanja koja bi mogla započeti iduće godine s međunarodnim timom, na čelu s hrvatskim arheolozima i stručnjacima. Potpora za projekt tražit će se i u europskim fondovima te Europskoj banci za obnovu i razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo