Sedmi LFF otvorio Oscarom nagrađeni U boljem svijetu

Hrvatskom i regionalnom premijerom danskog filma U boljem svijetu, ovogodišnjeg dobitnika Oscara za najbolji strani film, otvoren je sedmi po redu Libertas Film Festival.

12.4.2011.
1:48
VOYO logo

Festival su uvodnim govorom i ove godine otvorili direktorica festivala Mia Pećina, koja je izrazila zahvalu svim onima koji su naporno radili na tome da festival i ove godine, unatoč trenutačnoj iznimno teškoj financijskoj situaciji koja je vidno pogodila i ovaj sektor, uopće mogao održati, te umjetnički direktor festivala Stjepan Hundić koji je publiku još jednom kratko upoznao s onime što im Libertas nudi u svom ovogodišnjem izdanju.

Okupljene je toplom dobrodošlicom pozdravio i danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Eric Weber koji je evidentno bio presretan što je Libertas i ove godine među svojim projekcijama uveo i film iz njegove zemlje, te obećao potporu i podršku i u narednim izdanjima festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film U boljem svijetu, ovogodišnji dobitnik Oscara u kategoriji za Najbolji strani film u režiji zapažene danske redateljice Susanne Bier, prati priču od izbjegličkog kampa u Africi do sive svakodnevice u jednom gradiću u danskoj provinciji. Isprepliću se životi dviju danskih obitelji, a jedno izvanredno, ali pomalo riskantno prijateljstvo polako se razvija.

U zasjedi, međutim, čekaju ljudska usamljenost, slabost i tuga. Uskoro se spomenuto prijateljstvo pretvara u opasno savezništvo, te nevjerojatnu potjeru koja će na kocku staviti ljudske živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potonji film ostvario je izvanredne rezultate na kino blagajnama, a samo u Danskoj vidjelo ga je gotovo milijun gledatelja, čime je postao peti najpopularniji danski igrani film svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festivalsku publiku narednih dana očekuje zaista bogat filmski program koji je, za razliku od prijašnjih izdanja festivala znatno smanjenog obujma, ali zato mnogo kreativniji. Zahvaljujući Libertasu, Dubrovnik će na sedam dana postati središte europskog filma i meeting point brojnih filmskih profesionalaca iz regije i svijeta.

Filmski program uključuje niz raznovrsnih filmova iz desetak europskih zemalja, edukativni program festivala uključuje četiri filmske radionice na čelu s vrhunskim svjetskim filmskim stručnjacima, a na ovogodišnjem LFF-u po prvi će se put održati i regionalni filmski forum koji uključuje diskusije o aktualnim problemima filmske industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, festival će posjetiti i niz renomiranih filmskih gostiju koje predvodi čuveni mađarski filmaš Bela Tarr, ovogodišnji dobitnik Master nagrade, koji je prije svega dva mjeseca na filmskom festivalu u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda za svoj posljednji film Torinski konj.

Vezani članci:

arti-201104050499006 arti-201103240462006 arti-201103140761006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona