Šarena i radosna igra na pločnicima, fasadama i stablima

7. Međunarodni ulični festival Cest is d′ Best počinje u srijedu, 5. lipnja u prijepodnevnim satima.

4.6.2013.
14:23
VOYO logo

Likovni program posljednjih godina dobiva sve značajnije mjesto u sklopu programa Cest is d'Best festivala i to zahvaljujući proaktivnom i stručnom radu voditeljice Dijane Nazor.

'Pod njezinim kistom' svake godine sudjeluje stotine umjetnika iz Hrvatske i svijeta i njihovi radovi na oduševljenje mnogobrojnih promatrača postaju najljepši dio kulise Cest is d′ Besta. Na pločnicima, fasadama, stablima ili iznad glava diljem se grada odigrava šarena i radosna igra različitih instalacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pastelizacija pločnika na Zrinjevcu

Svaki likovni rad za sebe priča neku drugu priču, a zainteresirani građani će i ove godine moći i osobno sudjelovati u pastelizaciji pločnika na Zrinjevcu koju vodi Mario Vukelić. Prijave za pasteliziranje pločnika mogu se poslati do četvrtka, 6. 6., a dokumentacija se nalazi na www.pastelizacija.com. I najmlađi cestoljupci doći će ponovno na svoje jer za njih je na Zrinjevcu od 5. do 9. lipnja organiziran vrlo kvalitetan program u kojem su predviđene i brojne likovne radionice.

LIKOVNO-URBANE INSTALACIJE NA CESTU Svake godine u festivalsko vrijeme u gradu osvanu neke neobične stvari na običnim mjestima ili obične na neobičnim mjestima. Likovne instalacije svake su godine ukras festivala i posebne male priče o kreativnosti. Ove godine raspisali smo pet javnih natječaja u kojima sudjeluje oko 140 umjetnika/autora. Festival će realizirati 10 instalacija. Instalacije su privremena intervencija u postojeće stanje u prostoru grada i autorski su doprinos oplemenjivanju arhitekture u kojoj živimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PASTELIZACIJA STEPENIŠTA NA DOLCU Zamolili smo dečke iz Pastelizacije pločnika da nam pomognu za ovogodišnji festival ukrasiti stepenište prema Dolcu. Kako i dolikuje stepeništu koje vodi ka placu oslikati ćemo ga slikama povrća. Zamamna ogromna mrkva, rajčica i luk vode vas ka zdravoj i domaćoj hrani. Uljepšat ćemo stube i još ako kumicama napravimo malo više prometa – tim bolje Autor instalacije: Karlo Matić. Realizatori: Mario Vukelić, Domagoj Mateković i Marko Gašparić

POSLUŠAJ SEBE Pokretna kapsula u kojoj je slušatelj izoliran od vanjskih utjecaja i spojen na senzore te sluša glazbu stvorenu specijalno za njega na osnovu parametara koje očitavaju senzori. Grupa likovnjaka, informatičara i glazbenika ovu instalaciju nudi kao dio rješenja za svijet preplavljen najčešće neželjenim informacijama i kao put za povratak sebi i otkrivanje vlastite kreativnosti. Autori instalacije: Sergej Lugović, Bruno Blažinč, Marijo Franić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LAJKAJMO CEST Velikom skulpturom od obojanog stiropora autor daje jedan veliki LIKE festivalu i time poziva posjetitelje da iz domene društvenih mreža svoje sviđanje ili nesviđanje prenesu u stvarni svijet i time ih učine vidljivijima. Autor instalacije: Igor Brkić

FOR SALE Umjetnikova intervencija FOR SALE na spomenicima u Zagrebu namijenjena je prolaznicama, građanima grada sa željom da zastanu i osvijeste procese koji su stvorili današnje društvo. Provokativan natpis je osvrt na aktualan društveni trenutak kao rezultat tranzicijskog procesa u proteklih 20 godina. Spomenici na koje je postavljen natpis imaju ne samo umjetničku vrijednost, već i simboličku u smislu materijalne i nematerijalne nacionalne baštine te nacionalnog i kulturnog identiteta. Stoga umjetnička akcija FOR SALE ukazuje na širi društveni problem rasprodaje državne imovine od strateškog i nacionalnog značaja i apelira na svijest o njezinoj uzročno-posljedičnoj povezanosti s kulturom, identitetom te vrijednosnim sustavom. Autor instalacije: Dalibor Stošić REZERVAT ZA RIJETKE I OPASNE ŽIVOTINJE NA ZRINJEVCU Našoj veseloj gomilici životinja u rezervatu pridružit će se ove godine i jedna nevesela menažerija. Kako su se borci za prava životinja ispravno izborili da se iz cirkusa uklone sve točke sa dresiranim životinjama, nastalo je puno dobra ali i neki neočekivani problemi. Naime neke od životinja, školovanih i vrijednih, ostale su bez posla. U našem se rezervatu tako stvorila malena burza za nezaposlene cirkuske životinje. Kako to izgleda provjerite na zrinjevačkim tratinama. Naravno, svjesni opasnosti od epidemije gripe, krave, kokoši i svinje stavit ćemo i ove godine u "karantenu". Životinjama je dušu i šarm dao legendarni LUNAR. Autor projekta: Zlatko Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo