Riječki Aristofan u režiji redateljske zvijezde

U HNK-u Ivana pl. Zajca započele su probe za treći ovosezonski premijerni naslov Hrvatske drame, riječ je o istaknutoj Aristofanovoj komediji Lizistrata.

12.1.2010.
16:03
VOYO logo

Režija Lizistrate povjerena je Robertu Alföldiju, jednom od najpriznatijih i najsvestranijih mađarskih umjetnika svjetskoga glasa koji je poznat ne samo kao redatelj, već i kao glumac, slikar, pijanist tj. pravi posvećenik klasične glazbe i opere.

Između 1992. i 2000. godine Róbert Alföldi bio je član ansambla Vígszínház (Komedijskog kazališta Budimpešte). Od tada je u kontinuitetu režirao u brojnim mađarskim i svjetskim kazalištima, kao i na Radiju Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom cijele godine gost je brojnih međunarodnih festivala, te stalni sudionik Nacionalnog kazališnog festivala Mađarske. Njegov rad nagrađen je brojnim profesionalnim i javnim priznanjima, a od 2008. godine direktor je Mađarskog nacionalnog kazališta u Budimpešti.

U riječkom kazalištu Róbert Alföldi pokušat će u uprizorenju Lizistrate, djelu koje progovara o uskraćivanju spolnih odnosa muževima koji ratuju i kojega pojedini teoretičari drže prvim antiratnim i feminističkim tekstom, Erosa i Tanatosa sučeliti na posve neočekivan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslovu ulogu, vragolastu Lizistratu glumit će nagrađivana mlada riječka glumica Jelena Lopatić, a na sceni će joj se pridružiti zvijezde riječkog dramskog ansambla poput Tanje Smoje, Alena Liverića i Damira Orlića.

Proslavljena glumica, prvakinja kazališta Olivera Baljak ovom će predstavom, čija je premijera zakazana za subotu, 20. veljače 2010. u 19.30 sati, proslaviti 30. godina umjetničkog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstavi glume i Dražen Mikulić, Jasmin Mekić, Andreja Blagojević, Anastazija Balaž Lečić, Biljana Torić i gostujući glumac Tomislav Bundić.

Autorsku ekipu, uz redatelja Róbert Alföldi čine i dramaturzi Magdalena Lupi i Robert Voros, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, koreograf Staša Zurovac i oblikovatelj svjetla Boris Blidar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo