Rektorski zbor upozorava na 'tihu smrt sveučilišta'

26.2.2014.
17:00

Rektorski zbor sveučilišta nakon najave ministra financija za oduzimanjem vlastitih sredstava fakultetima poziva na dijalog i upozorava na nužnost sredstava funkcioniranje sveučilišta... Predsjednik rektorskog zbora Alfio Barbieri, ali i njegovi kolege napominju kako se radi o namjenskim sredstvima. Smatraju da je neprimjereno da su za ideju doznali iz medija, i pozivaju resorno ministarstvo i ministarstvo financija na dijalog o ovom problemu.

Ugrožena autonomija sveučilišta

Rektori napominju kako vlastitim sredstvima opremaju fakultete i održavaju programe, koje samo sa državnim sredstvima ne bi mogli.

Sav taj novac i prihod podliježe svim mogućim taksama, porezima, kao i svaki drugi prihod. Prema tome, tu se već alimentira dio tog prihoda. Drugo, on je doista i namjenski i strukturiran u svakom projektu, u svakoj školarini. Treća, to jest prvo, bez tog novca u ovom elementarnom smislu, mi bismo mogli zatvoriti vrata vrlo brzo. To je kao kad bi nam netko dok ronimo, presjekao dovod kisika. Gotovo", upozorio je rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bijeliš.

Jovanović: Nikakvog otimanja novaca neće biti

Demantiraju kako se novac ne koristi na, kako su rekli 'bildanje' plaća, te traže da ministarstvo konkretizira namjere. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kaže da je ideja da se novcem sveučilišta racionalnije raspolaže

"Nikakvog otimanja novaca fakultetima neće biti, niti je ideja bila u tom smjeru, niti su ova sredstva predmet predstojećeg rebalansa".

Jesu li sveučilišta spremna ustupiti novac državnom proračunu, ako se već spominje dijalog. Rektor splitskog sveučilišta Ivan Pavić napominje kako sveučilišta nemaju viška novca.

"Ne znam da će to na kraju tako biti, odnosno, da će biti takvog novca, ali ako će ga biti, a ja čisto sumnjam, s njime će se postupati na način na koji taj jedan novi mehanizam bude podrazumijevao".

Rektor Bijeliš je rekao da je pitanje plaća zbog kojih iz vlasti stižu prozivanja suštinsko.

"Ako se ne bude adekvatno nagrađivao kreativan istraživački, ekspertni rad, onda će taj rad bježati sa sveučilišta. I to će značiti tihu smrt sveučilišta".

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali