Animafest razotkrio sve svoje adute

Na Svjetskom festivalu animiranih filmova Animafest Zagreb koji će se održati od 31. svibnja do 5. lipnja u kinima Europa i Tuškanac, prikazat će se tri velika animirana hita.

17.5.2011.
13:23
VOYO logo

Nakon što su objavljeni naslovi iz programa Velike konkurencije, Svjetske panorame i programskog noviteta s animiranim glazbenim filmovima, Kina za uši, Animafest predstavlja ostatak programa, prvenstveno tri velika animirana hita: ILUZIONIST Sylvaina Chometa, KORALINA I TAJNA OGLEDALA Henrya Selicka i SIMPSONI Davida Silvermana koji će se prikazati u sklopu posebnih festivalskih projekcija.

Tri animirane poslastice

ILUZIONIST (L'illusionniste, 2010) novi je film Sylvaina Chometa, proslavljenog redatelja kultnog animiranog filma Trojke iz Bellevillea (Les Triplettes de Belleville, 2003), koji je 2004. godine nominiran za Oscara za najbolji animirani dugometražni film i najbolju pjesmu. ILUZIONIST se temelji na jedinom i dosad neobjavljenom scenariju majstora francuske kinematografije i komedije apsurda Jacquesa Tatia, a priča je – poluautobiografska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije 18 godina pojavljivanja na malim ekranima najčuvenija obitelj Springfielda konačno se našla na velikom platnu. SIMPSONI Davida Silvermana osvojili su 2007. godine britansku Nacionalnu filmsku nagradu za najbolji animirani film i nominaciju za Zlatni globus iste godine.

Od redatelja Predbožićne noćne more (The Nightmare Before Christmas, 1993), na kojem je surađivao s Timom Burtonom, dolazi najnovija dugometražna animacija, KORALINA I TAJNA OGLEDALA (Coraline, 2009). Henry Selick miljenik je festivalske publike i žirija te dobitnik velikog broja međunarodnih filmskih nagrada, od kojih ističemo Grand Prix Annecya i nominaciju za nagradu Oscar za najbolji dugometražni animirani film. Na Animafest film dolazi predstaviti Mark Shapiro, voditelj brendova produkcijske kuće LAIKA. Shapiro će održati i MASTERCLASS o tome kako pobuditi interes šire javnosti za dugometražni animirani film te na koji način doprijeti do publike, odnosno bavit će se pitanjima vezanim uz promocijske platforme i aktivnosti nakon završetka filmske proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ANIMAFEST ZA NAJMLAĐE

Popratni dječji program kratkometražnih filmova bez titlova namijenjen najmlađim Animafestovcima rađen je u suradnji s ljubljanskim festivalom animiranih filmova Animatekom, a održava se pod pokroviteljstvom Raiffeisenove Bubašpare. Animafest će prikazati i serijal ANIMIRANI UMOVI (2003). Radi se o filmovima kratkog metra kojima je redatelj Andy Glynne pokušao dočarati doživljaje ljudi s različitim psihičkim poteškoćama. Ponajbolji majstori animacije animirali su osam intimnih svjedočanstava pojedinaca, a njihove vizualne sekvence pridodale su dubinu i značenje audiointervjuima. Ti animirani dokumentarci namijenjeni su tinejdžerskoj publici, a prikazivani su i nagrađivani diljem svijeta. Projekcije filmova iz Dječjeg programa i Animiranih umova besplatne su.

CARTOON D’OR

Prestižna i jedina isključivo europska nagrada za kratki animirani film. Na Animafestu će u istoimenom programu biti prikazana krema kratkometražne animirane produkcije, pet filmova među kojima je KROKODIL Kaspara Jancisa, dobitnik nagrade Cartoon d’Or za 2010. godinu, dobitnik Oscara za najbolji kratki animirani film 2010, LOGORAMA, koji su režirali François Alaux, Hervé de Crécy i Ludovic Houplain, te BIJESNI ČOVJEK redateljice Anite Killi, ovjenčan nagradama na festivalima u Annecyu, Ottawi, Aspenu, Melbourneu, San Sebastianu, Chicagu i Clermont-Ferrandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MAJSTORI ANIMACIJE

Retrospektivni program 21. ANIMAFESTA, posvećen je radovima velikog svjetskog animatora, člana ovogodišnjeg žirija i dobitnika festivalske Nagrade za životno djelo 2002. godine – PAULA DRIESSENA. Rođen u nizozemskom gradu Nijmegenu 1940, jedan je od najuspješnijih umjetnika animacije svoga vremena. Tijekom duge karijere osvojio je desetke nagrada i priznanja za svoje iznimno originalne filmove koji su se prikazivali na festivalima širom svijeta: u Hirošimi, Šangaju, Ottawi, Utrechtu, Stuttgartu i Zagrebu.

Treći REGIONALNI FORUM ZA RAZVOJ DUGOMETRAŽNIH PROJEKATA održat će se od 2. do 4. lipnja u sklopu festivala i programa Animafest Pro namijenjenog profesionalcima iz filma i animacije. Cilj je programa olakšavanje produkcije i distribucije animiranog filma u srednjoj i istočnoj Europi (u zemljama manjeg produkcijskog potencijala) te poticanje suradnje između lokalnih, regionalnih i internacionalnih profesionalaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okosnica cijelog programa su Regionalni forum za razvoj projekata tzv. Pitching forum i Animafestov fond. Na ovogodišnji Pitching forum prijavljeno je 15 projekata iz 10 zemalja regije. Iz Hrvatske su prijavljena rekordna 4 projekta (2 isključivo u hrvatskoj produkciji i 2 u koprodukciji Hrvatske i Slovenije), koja su trenutačno u različitim fazama proizvodnje. Za predstavljanje na 3. regionalnom forumu odabrano je 6 projekata iz 5 različitih zemalja. Iz Hrvatske će biti predstavljena 2 projekta: CVRČAK I MRVICA DARKA BAKLIŽE i MECHANICAL FIGURES – INSPIRED BY TESLA HELENE BULAJE.

Rad na tradicionalnoj festivalskoj špici povjeren je mladom domaćem autoru DALIBORU BARIĆU, animatoru i ilustratoru koji sebe naziva re-animatorom. On stvara eksplozivne kolaže, glazbene spotove, zabavne i apokaliptične stripove i filmove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, tročlani žiri festivala čine DAVID SILVERMAN, redatelj SIMPSONA, PAUL DRIESSEN, dobitnik ANIMAFESTOVE Nagrade za životno djelo i DUNJA JANKOVIĆ, najperspektivnija domaća strip-autorica i ilustratorica. Novi umjetnički ravnatelj festivala ANIMAFEST ZAGREB hrvatski je animator i glazbenik DANIEL ŠULJIĆ.

Prethodni članci:

arti-201105030250006 arti-201105120149006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo