Priča o mladoj ženi koja postaje 'druga žena'

Premijera mono opere La voix humaine (Ljudski glas) autora Francisa Poulenca i Jeanea Cocteaua održat će se 23. veljače u Teatru &TD, s početkom u 20 sati.

19.2.2014.
14:07
VOYO logo

Za hrvatsku izvedbu ove lirske tragedije u jednom činu, koja ujedno predstavlja i diplomski ispit na Muzičkoj akademiji, zaduženi su buduća diplomantica, solistica Ivana Srbljan, maestro Berislav Šipuš (ujedno i komentor), redatelj Mario Kovač te Hrvatski komorni orkestar.

Riječ je o suradnji nastaloj između zagrebačke Muzičke akademije, Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog komornog orkestra, Francuskog instituta i Muzičkog salona Kulture promjene Studentskog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poput scene ubojstva

''Poput scene ubojstva'', rekao je Jean Cocteau opisujući spavaću sobu u kojoj se odvija njegova monodrama La voix humaine / Ljudski glas iz 1927., koju je 1958. godine uglazbio Francis Poulenc (1899. – 1963.).

U sceni gotovo-pa-ubojstva vidimo neimenovanu ženu – znamo je kao Elle / Ona – koja telefonom razgovara s bivšim ljubavnikom. Čujemo samo njezinu stranu razgovora, u kojem ga preklinje, pita, podsjeća, moli, izjavljuje ljubav. Tijekom razgovora koji doživljavamo kao monolog, Ona prolazi kroz nekoliko faza, zainteresirana je za Njega, znatiželjna, ljubomorna, nostalgična, histerična. Slojevi se gule i stabilnost narušava. Njegovu stranu razgovora ne čujemo, znamo da se kod njega u pozadini čuje jazz i, najvažnije, da će se uskoro oženiti drugom, rekla je Dina Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudski glas i njegove mogućnosti

Baš kao što i naslov sugerira, naglasak temeljne radnje je upravo na ljudskom glasu i njegovim mogućnostima različite interpretacije čitave palete osjećaja što svakoj sopranistici omogućuje iskazivanje vlastitog talenta što su brojne dive i iskoristile.

Od brojnih interpretatorica izdvojimo tek neke: Karan Armstrong, Josephine Barstow, June Card, Carole Farley, Sarah Gabriel, Lesley Garrett, Gwyneth Jones, Felicity Lott, Catherine Malfitano, Audra McDonald, Julia Migenes, Maralin Niska, Jessye Norman, Magda Olivero, Françoise Pollet, Jane Rhodes, Gerlinde Sämann, Renata Scotto, Anja Silja, Elisabeth Söderström, Phyllis Treigle, Pauline Vaillancourt i Galina Vishnevskaya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne sumnjamo da će jednog dana sa ponosom i ime naše Ivane Srbljan biti dodano ovom impozantnom nizu, rekao je redatelj Mario Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo