Preminuo Zlatko Crnković – ikona hrvatske kulture

Obitelj, rodbina i prijatelji opraštaju se od hrvatskog prevoditelja, književnika, književnog kritičara i urednika, legendarnog Zlatka Crnkovića, koji je umro 2. studenoga u Zagrebu.

6.11.2013.
14:28
VOYO logo

Gotovo pet desetljeća uredničke, prevoditeljske i spisateljske karijere oblikovalo je ukus mnogih čitateljskih generacija. Ime Zlatka Crnkovića na koricama knjige jednostavno znači da smo – u sigurnim rukama.

Od samih početaka u nakladničkoj kući Znanje, gdje je četvrt stoljeća uređivao biblioteke HIT, Evergrin i ITD, pa do suradnje s Algoritmom, gdje je u više od 10 godina uredio više od 60 naslova, a osobno preveo desetak, Zlatko Crnković objavljivao je svjetske književne hitove, djela poznatih i manje poznatih, stranih i domaćih autora, dobitnike svjetskih književnih nagrada, ispunjavajući police naših biblioteka kvalitetnim naslovima, lijepom književnom riječju koja nam je u srcima dugo odzvanjala i nakon što bismo pročitali posljednju stranicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema u Hrvatskoj obitelji koja ne posjeduje barem jednu knjigu na kojoj piše "uredio Zlatko Crnković", pogotovo "preveo Zlatko Crnković". Neprimjetan poput kakvog dobrog duha, za nas je birao naslove (njih više od šest stotina!) koji će nas obogatiti, uzburkati misli i pobuditi emocije, oblikovavši ne samo cijelu naciju, nego duh epohe.

Crnković (Čaglin pokraj Požege 11. svibnja 1931. – Zagreb 2. studenoga 2013.) nakon osnovne škole u Čaglinu, školovanje je nastavio u Zagrebu, gdje je 1956. diplomirao engleski i njemački jezik, a zatim i književnost na Filozofskom fakultetu. Prevodio je s engleskog, francuskog, njemačkog i ruskog. Nakon odlaska u mirovinu, odlučuje se na sređivanje godinama skupljane različite dokumentacije, na autorsko dopunjavanje i objavljivanje. Nagradu Društva prevoditelja dobio je 1971. i 1986., a 2006. nagradu "Kiklop" kao "Urednik godine". U biblioteci "Zlatko Crnković vam predstavlja" odabrao je i objavio mnoge hitove, poput romana Angelin prah, Žena kojoj sam čitao, Glazba s plaže...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo