Prag zamijenio Staljina Michaelom Jacksonom

Češku prijestolnicu trenutno potresa veliki skandal: na mjestu gdje je nekada bio najveći spomenik Staljinu na svijetu, od kraja kolovoza trebao bi stajati spomenik Michaelu Jacksonu.

8.7.2010.
17:16
VOYO logo

Gradske vlasti u Pragu već sudale zeleno svjetlo: 29. kolovoza, na rođendan Michaela Jacksona, trebao bi biti svečano otkriven spomenik kralju pop kulture.

Na mjestu na kojem se u doba komunizma uzdizao Staljin i na mjestu na kojem je u međuvremenu preminuli arhitekt Jan Kaplicky htio izgraditi novu češku nacionalnu biblioteku kao futuristički zaštitni znak glavnog grada Češke, sada će stajati Michael Jackson, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

David Cerny, najpoznatiji češki suvremeni umjetnik, ne može vjerovati da je to moguće - Jackson na jednom od simbolikom najbogatijem mjesta u gradu.

Idolopoklonstvo i kič umjesto umjetnosti: "Potpuno je svejedno radi li se o Michaelu Jacksonu ili nekom drugom klaunu", kaže on, "problem je da grad uopće dozvoljava neku ovakvu trivijalnost i što još preuzima i pokroviteljstvo za nju. To sve govori o nekompetentnosti naših kulturnih političara - ovaj spomenik Jacksonu pokazuje koliko je beznadežna naša situacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na brdu Letni, iznad obala Vltave, trebao bi biti podignut spomenik nedavno umrloj američkoj pop-ikoni. Do 1962. tamo se uzdizao divovski, 15 metara visoki spomenik Staljinu - najviši na svijetu.

Incijatorica projekta za spomenik Jacksonu Helena Babicka ne shvaća zašto bi to trebao biti argument protiv ovog projekta. Ona ne može zamisliti ni da bi to nekome moglo smetati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako u Pragu može stajati spomenik jednom bugarskom političaru ili hrvatskom pjesniku, ne vidim zašto ne bi mogao stajati i spomenik jednom velikom američkom umjetniku koji je podržavao toliko puno humanitarnih projekata da je zbog toga ušao u Guinessovu knjigu rekorda", argumentira ona.

Poduzetnica Babicka inače drži i jedan privatni muzej mostruma, pa gleda na cijelu stvar i iz komercijalne perspektive: spomenik Jacksonu bi mogao privući još više turista u Prag, misli ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezini argumenti su naišli na razumijevanje kod gradskih vlasti.

Čitav kip neće biti viši od dva metra - skromno u usporedbi s prethodnikom Staljinom. Letna je jedino pravo mjesto za njega, smatra Kartakova, koja je i sama veliki Jacksonov fan jer je on 1996. baš u tom parku održao jedan veliki koncert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spomenik će imati svo znakovlje kao za kralja. Jer mi ga i zovemo 'King of Pop''', poručila je mlada kiparica Daniela Karatkova.

No, nisu svi ovim projektom tako oduševljeni kao mlada kiparica: tisuće su na Facebooku pozvali da se spriječi njegova realizacija. Ne prosvjeduju pritom samo intelektualci i umjetnici. Oni su posebno ogorčeni što je isti taj gradonačelnik koji je blagoslovio spomenik Jacksonu odbio dati svoj pristanak za izgradnju futurističke zgrade nacionalne biblioteke Jana Kaplickog koju su oduševljeni Pražani već iz milja nazvali "Blob", piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo