Posetite Pupina u virtuelnom muzeju (FOTO)

Sve što ste hteli da znate o čuvenom naučniku udaljeno samo nekoliko klikova

29.5.2013.
17:01
VOYO logo

Virtuelni muzej Mihajla Pupina predstavljen je danas u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu. Pored upoznavanja sa važnim i široj javnosti nedovoljno poznatim informacijama o Mihajlu Pupinu, Virtuelni muzej donosi i potpuno nov način predstavljanja naučne i kulturne baštine.

Ovim projektom pre svega se odaje počast Pupinu, brilijantnom naučniku, pronalazaču, profesoru, počasnom doktoru 18 univerziteta, dobitniku mnogih naučnih nagrada i medalja, počasnom konzulu Srbije u SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa životnom pričom srpskog velikana kroz deset celina: putovanje kroz Idvor, Ameriku, profesorski rad i priznanja, tajmlajn, autobiografiju, naučni rad, nacionalno-političke doprinose, legat u Narodnom muzeju, legat u Univerzitetskoj biblioteci, kao i dobročinstva.

Ova postavka pravljena je s ciljem da otvori što više velikih tema koje nosi Pupinovo nasleđe, te da pozove na dalje istraživanje i da doprinese poštovanju koje naše društvo treba da ima kada se spomene ime Mihajlo Idvorski Pupin, rekla je autorka projekta Aleksandra Ninković-Tešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je istakla je izazove sa kojima se susrela prilikom prikupljanja raznolikog i bogatog nasleđa.

- Prvi je što su njegovi mnogobrojni doprinosi toliko raznovrsni, obuhvataju ne samo širok geografski prostor, već s velikim uspehom ulaze u različite, nimalo srodne oblasti. Drugi izazov predstavljaju zaborav i nebriga u koju su utonuli mnogi važni podaci do kojih se teško dolazi - izjavila je Ninković-Tešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekat je realizovalo Obrazovno-istraživačko društvo Mihajlo Pupin, uz podršku Srpske akademije nauka i umetnosti i kompanije Telekom Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo