Počeo jubilarni Animafest!

30.5.2012.
10:39
VOYO logo

Jubilarno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb otvoreno je u utorak u svečanoj atmosferi prepune i prigodno ukrašene dvorane kina Europa uz drage i važne festivalske goste iz cijeloga svijeta te čelne ljude Animafesta, HAVC-a i gradskih institucija.

Okupljene su pozdravili: Daniel Šuljić umjetnički ravnatelj Animafesta, producentice Vjera Matković i Olinka Vištica, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar i dobitnici festivalskih nagrada, koje dodjeljuju članovi Vijeća Animafesta – predstavnici Zagrebačke škole crtanog filma Borivoj Dovniković Bordo, Pavao Štalter i Zlatko Bourek te japanski majstor animacije, dobitnik Nagrade za životno djelo i svojevrsni kum Animafesta, veliki Yoji Kuri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorenje su uveličali mnogi strani gosti, autori i filmski profesionalci te članovi velikog i studentskog žirija na čelu s trostrukim dobitnikom Animafestova Grand prixa, Estoncem Priitom Pärnom, svjetskom animacijskom zvijezdom - mladim irskim animatorom Davidom OReillyem, te redateljem animacije Denisom Tupicoffom iz Australije.

Svi su s velikom radošću pozvali sve ljubitelje filma i animacije da uživaju u jedinstvenom i bogatom programu s gotovo 400 filmova, koji se prikazju u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centra Kaptol, te u brojnim popratnim programima – izložbama, performansima, radionicama i razgovorima s autorima filmova koji će uveličati proslavu slavnih 40 Animafestovih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'I djeca i teški ovisnici o animaciji - nitko neće ostati gladan i žedan animiranih filmova', kratko je i jasno opisao festivalski program Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, pozdravljajući punu dvoranu kina Europa i pozivajući gledatelje da pogledaju sve što će Animafest prikazati u sljedećih šest slavljeničkih dana.

Producentica Animafesta, Vjera Matković, pozdravila je publiku u ime cijelog festivalskog tima, koji čini 150 ljudi te se zahvalila sponzorima i partnerima. Olinka Vištica, producentica festivala, zaželjela je za Animafestov 40. rođendan u ime svojih suradnika tri želje: modernizaciju i digitalizaciju kina bez kojih nema festivala, filmski centar koji bi udomio sve zagrebačke festivale te javnu televiziju koja će kvalitetnim programom educirati buduće generacije ljubitelja filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a, nadovezao se na riječi Olinke Vištice potvrdivši uspješan rad na modernizaciji kina te je pozdravio i zaželio prisutnima uživanje u filmovima: 'Zagrebački crtani, grešan, multinacionalni svijet odveo nas je daleko i nadam se još i dalje. Zahvalio bih svima koji su to omogućili, predstavnicima Zagrebačke škole crtanog filma i nadam se da ćemo filmove proizvoditi barem upola toliko dobro kao što su to činili oni', dodao je Hribar.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević, pozvala je goste da posjete grad i uživaju u svojem boravku te je i službeno proglasila festival otvorenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su topovi s konfetima prošarali nikad ljepšu dvoranu kina Europa, posjetitelji su gledali festivalsku špicu grupe studenata Odsjeka za animaciju i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te je dodijeljena nagrada najboljoj školi animacije u 2012. godini Umjetničkoj akademiji Turku iz Finske.

Vanja Andrijević, hrvatska producentica i članica selekcijske komisije za studentsko natjecanje i natjecanje namjenskih filmova nagradu je uručila Eiji Saarinen, producentici te sjevernjačke oaze animacije i autorskog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmolog i član Vijeća Animafesta, Nikica Gilić, Nagradu za izuzetan doprinos proučavanju animacije uručio je Olivieru Cotteu uz časnu najavu: 'On je jedan od najboljih analitičara autorske animacije, komercijalne produkcije i teoretičar pop-kulture. Njegove knjige čitaju se na engleskom, njemačkom, francuskom i kineskom, uskoro – nadam se – i na hrvatskom'.

Zahvalivši na nagradi, Cotte je posebno istaknuo zadovoljstvo što je nagradu primio u Zagrebu, gradu u koji često dolazi i za koji ga vežu brojne uspomene, prijateljstva i fantastična festivalska atmosfera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Dovniković, članica Vijeća Animafesta, uručila je jednu od najiščekivanijih nagrada večeri - Nagradu za životno djelo, i to pioniru nezavisnog japanskog filma –Yojiu Kuriu, majstoru animacije koji je iznimno važan za Animafest jer je 1969, kao član ASIFA-e, nazočio londonskom sastanku na kojemu je Zagreb dobio licencu da osnuje festival animacije, što se i dogodilo 1972. godine.

Yoji Kuri obratio se publici u svom jedinstvenom, jednostavnom i humorističnom stilu, baš poput svojih filmova: 'Ja sam Yoji Kuri i htio bih vam čestitati 40. rođendan. Želio sam doći u Zagreb na prvi festival prije 40 godina, no ipak nisam. Zato sam posebno sretan, jer sam danas ovdje, sretan sam zbog nagrade i oduševljen ljepotama grada. Vrijeme leti. Imam već 84 godine. Noge me loše služe, ali imam dobre zube, nemam karijes. Nemam karijes zato što imam protezu', obratio se Yoji Kuri oduševljenoj publici, koja ga je pozdravila velikim pljeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon simpatičnog Kuria na pozornicu kina Europa izišli su doajeni Zagrebačke škole crtanog filma, jednog od najvažnijih fenomena u hrvatskoj povijesti umjetnosti izravno odgovornog za Animafestovu slavu.

Zlatko Bourek, Borivoj Dovniković Bordo i Pavao Štalter preuzeli su u ime grupe autora posebno priznanje Animafesta koje im je uručio Darko Kreč, predsjednik festivalskog Vijeća. Prije nego što je počeo filmski program, predstavljeni su članovi selekcijskih komisija i žirija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmski program Animafesta počeo je filmovima iz Programa za djecu i mlade, Velikog natjecanja, najboljih europskih filmova, finalista nagrade Cartoon d’Or, Europskih TV serijala te prve serije filmova retrospektive Yojia Kuria.

Animafestov program u srijedu počinje u 11 sati u kinu Europa programom Grand prix 1972-2012, podsjetnikom na sve pobjednike dosadašnjih festivala koji su u četiri desetljeća ispisivali povijest animacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programi s najboljim novim kratkometražnim filmovima prikazuju se u svim kinima uz napomenu da je kino Europa rezervirana za Veliko natjecanje i Veliku panoramu, Tuškanac za Studentsko natjecanje i Studentsku panoramu, a Cineplexx Centra Kaptol za reprize i radove iz Natjecanja namjenskih filmova.

U Maloj dvorani kina Tuškanac održat će se razgovori s autorima među kojima ističemo predstavnike nove japanske animacije Miraia Mizuea, Atsushia Wadu i Masakia Okudu te predstavnicu francuske animacije Agnès Patron i predstavnike jake kanadske delegacije autora na Animafestu - Pierrea Hérberta i Theodorea Usheva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo