Ovogodišnji ZFF donosi 90 filmskih poslastica

Deveto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 16. do 23. listopada na nekoliko lokacija: u kinima Europa i Tuškanac, Dokukinu Croatia, Plesnom centru te u Muzeju suvremene umjetnosti.

14.9.2011.
17:49
VOYO logo

Iako se i ZFF ove godine 'borio' sa smanjenjem financijskih sredstava, ipak je uspio pripremiti program kojem bi mogli pozavidjeti i mnogo veći festivali.

O tome što nas čeka i kakav je detaljan 'plan i program' više je rekao sam direktor festivala Boris T. Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Unatoč 20-postotnom smanjenju budžeta, i ove će godine u drugoj polovici listopada na zagrebačkim kino platnima domaću publiku dočekati bogat presjek debitantskih ostvarenja autora i autorica diljem svijeta. U narednih nekoliko dana očekuje nas zaključivanje filmskog programa koji ove godine, uz jedan festivalski dan više, uključuje oko 90 naslova raspoređenih u sedam programa.

Iz glavnog dugometražnog programa najavljujemo prvijenac britanskog glumca Paddyja Considinea, film 'Tiranosaur' ('Tyrannosaur'), nagrađen na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu za najbolju režiju te posebnim priznanjem žirija za glavne uloge. Riječ je o adaptaciji nagrađivanog autorovog kratkog filma 'Dog Altogether', a govori o neobičnoj ljubavnoj priči između alkoholičara i kršćanske humanitarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film 'Bagremi' ('Las Acacias') debitantski je uradak argentinskog redatelja, scenarista i producenta Pabla Giorgellija. Film ceste o vozaču kamiona i njegovih dvoje suputnika na 1500 kilometara dugom putu od paragvajskog Asuncióna do argentinskog Buenos Airesa, s lakoćom je pronašao put do ovogodišnjeg Toronta, San Sebastiána i Cannesa na kojem je i nagrađen za najboljeg debitanta (Caméra d'Or), najavio je Matić.

'Dokumentarni program među ostalim naslovima uključuje hrvatsku premijeru filma 'Marijine' Željke Sukove. Nakon festivala u Torontu i Karlovym Varyma domaća će publika po prvi puta moći vidjeti ovu neobičnu glazbenu komediju koja dokumentira priču o tri žene i njihovoj pokojnoj baki uz pratnju popularnog češkog dance electro-trash banda Midi lidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temu blisku domaćoj publici koju ove godine očekuju stranački izbori, donosi politički dokumentarac 'Afrički izbori' ('An African Election') u kojem autor Jarreth J. Mertz otkriva gotovo karnevalsku atmosferu u pozadini političke kampanje predsjedničkih izbora 2008. u Gani', dodao je Matić.

Popratni program

Bogat popratni program uključuje otprije poznate i popularne programske cjeline, ali i potpuno nove atraktivne filmske programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Program Velikih 5 donosi aktualne filmske uspješnice iz pet europskih kinematografija – tako će publika, kao i prijašnjih godina, imati priliku pogledati aktualne filmove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije, s napomenom da ove godine u sklopu predstavljanja EUNIC mreže prikazujemo i film iz Austrije, kao šeste članice ovog europskog udruženja.

Moj prvi film ove godine u fokus stavlja prvijence autora bogate danske kinematografije, a uključuje ostvarenja renomiranih autora današnjice poput Larsa von Triera, Susanne Bier i Thomasa Vinterberga te po prvi puta uključuje i kratkometražne uratke istih autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program Kockice donosi aktualne kratkometražne produkcije domaćih autora i autorica, dok Bibijada uključuje filmske hitove za one najmlađe.

Dva zanimljiva nova ovogodišnja programa publici nude nesvakidašnju priliku da pogledaju komunističke vesterne i edukativni erotski film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seksualna edukacija na filmu program je u selekciji filmskog kritičara Daniela Rafaelića koji predstavlja filmove snimljene kroz 20. stoljeće u različitih društvenim prilikama, a kojima je cilj edukacija o seksualnosti.

Program Red Westerns predstavlja filmove iz specifičnog žanra komunističkog vesterna snimljene u istočnoj Europi tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koji su funkcionirali kao odgovor komunista na dekadentni žanr američkih vesterna. Potonji je program realiziran u suradnji sa Ludmilom Cvikovom i filmskim festivalom u Rotterdamu ', najavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmovi se u natjecateljskom programu, kao i svake godine, natječu za Zlatna kolica za najbolji dugometražni, kratkometražni te dokumentarni film, kao i za najbolji hrvatski film iz programa Kockice.

Pored spomenutih, ove godine po prvi puta uvodi se i Nagrada publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletan festivalski program i raspored projekcija bit će objavljen desetak dana uoči početka festivala.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo